Heger: Trináste dôchodky sú politickým kompromisom

Ministerstvo na projektoch z peňazí fondu obnovy pracuje, detaily však prezradí až na jeseň. Isté je, že budú prihliadať na digitalizáciu, inovácie a zelené reformy. Viac šéf rezortu financií Eduard Heger v diskusnej relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu prezradiť nechcel. "Nie je vhodné, aby som hovoril projektík sem, projektík tam," povedal.

24.07.2020 13:57 , aktualizované: 15:44
debata (148)

VIDEO: Pozrite si debatu Zuzany Martinákovej s ministrom financií Eduardom Hegerom v relácii Ide o pravdu.

Video

Rezort financií na ich tvorbu nebude sám. Spolupracovať sa chystá aj s expertmi z podnikateľského prostredia. Nové ministerstvo inovácií pod taktovkou Veroniky Remišovej sa zase postará o prerozdelenie 18,6 miliardy eur, ktoré Slovensku pripadli zo sedemročného rozpočtu únie.

Minister sa vyjadril aj k apelu predstaviteľov Klubu 500 na zvýšenie štátnej pomoci podnikateľom. Tí tvrdia, že ak vláda nezvýši prvú pomoc pre podnikateľov, dôjde k masívnemu prepúšťaniu. O prácu môže prísť až 60-tisíc zamestnancov. Minister vraj už s klubom rokuje a osočovanie cez médiá podľa neho nie je riešením. Peniaze sa však „vrtuľníkovo“ rozdávať nechystá. Prvú pomoc podľa neho treba skôr utlmovať a sústrediť sa na znovunaštartovanie ekonomiky. Už teraz vníma postupné zlepšovanie situácie, veľa však bude závisieť od toho, ako rýchlo sa spamätajú susedné ekonomiky. „Je tu priemysel, ktorý je závislý od zahraničného dopytu, a na to vláda peniaze nemá. Nemôžeme sa viac zadlžiť,“ povedal Heger.

Práve vysoký verejný dlh, ktorý si nová vláda schválila, leží v žalúdku viacerým ekonómom. Ešte viac po tom, čo vláda oznámila nový sociálny balíček na pomoc dôchodcom, študentom, deťom a ťažko zdravotne postihnutým. Heger v tomto problém nevidí. Sociálne opatrenia vníma ako plnenie sľubov, ktoré dali ľuďom pred voľbami. A to skôr ako rok pred koncom mandátu. Peniaze sa podľa neho nájdu, a to aj na trináste dôchodky, ktoré sú podľa neho politickým kompromisom. Stačí, ak začne šetriť sám štát. „Budeme mať nižšie výdavky na tovary, služby a personál na každom ministerstve,“ povedal šéf rezortu. Šetrenie by sa malo začať od januára, keď sa spustí aj väčšina sociálnych opatrení.

© Autorské práva vyhradené

148 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #Ide o pravdu #fond obnovy