Šefčovič: Potrebujeme projekty, čo Slovensko zmodernizujú

O tom, či Slovensko dokáže minúť obrovskú sumu peňazí, ktorú má dostať v rámci nového rozpočtu a plánu obnovy Európskej únie, sa denník Pravda porozprával s eurokomisárom Marošom Šefčovičom.

17.07.2020 15:47
debata (54)
Video

Dokážeme tieto peniaze reálne využiť?

Ide skutočne o bezprecedentnú sumu. Prvýkrát sa spájajú dva veľmi významné nástroje, a to klasický sedemročný rozpočet a plán obnovy Európskej únie po koronakríze. Dokopy tak pôjde až o 27 miliárd eur. K tomu musíme pripočítať ešte ďalšie peniaze v podobe výhodných pôžičiek s vysokým ratingom v sume päť miliárd eur. Tie Slovensko doteraz veľmi nevyužívalo. Verím však, že ak sa dobre pripravíme, dokážeme danú sumu absorbovať. Treba však zapojiť celú spoločnosť, prísť s takými projektmi, ktoré Slovensko zmodernizujú a pripravia na vízie 21. storočia.

Slovensko však aj v tých najlepších časoch dokázalo z európskych peňazí využiť len okolo 30 percent. Prečo?

Systém, ktorý máme na Slovensku, je nastavený veľmi prísne. Čo bolo určite myslené v dobrej viere, aby sme čo najviac obmedzili možné korupčné správanie. Keďže však ide o tak veľký balík peňazí a väčšina prostriedkov by mala byť zazmluvnená už v roku 2022, musíme si znovu sadnúť k stolu a pozrieť sa na to, ako môžeme celý proces prideľovania eurofondov zjednodušiť. A tiež znížiť byrokraciu. Rovnako sa treba viacej prikloniť k väčším infraštrukturálnym projektom v oblasti digitalizácie, vedy a výskumu.

V Bruseli by sa malo schvaľovať aj premosťovacie financovanie. To znamená, že časť peňazí by sa dala použiť rýchlejšie. Myslíte si, že k tomu dôjde?

Tento návrh sme dali preto, aby sme časť peňazí mohli čerpať ihneď. Aj nový rozpočet, aj nástroj obnovy bude totiž v najlepšom možnom prípade k dispozícii až od roku 2021. Preto dúfam, že v tomto smere dosiahneme v Bruseli kompromis. Všetci si uvedomujú, že po zdravotnej kríze príde kríza ekonomická a každý má záujem eliminovať jej riziká.

Na plán obnovy si únia požičia. Splácať by ho mali štáty aj z nových daní. Ktorá z nich je podľa vás najreálnejšia?

Dali sme na stôl niekoľko návrhov, medzi nimi daň z plastov, uhlíkové clo, emisné povolenky či digitálnu daň. Opodstatnenie a šancu majú všetky. Máme na to päť až sedem rokov, kým sa nezačne reálne splácanie pôžičky. Čaká nás diskusia a ak by sa nám podarilo dosiahnuť adekvátny pokrok, tieto dane by ju dokázali pokryť celú.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #plán obnovy