Za potraviny si priplatíme. Viac ako pred koronakrízou

Mandarínky, melóny, citróny, pomaranče aj mäso. Za to všetko zaplatíme v obchode viac ako minulé leto. Dokonca viac ako koncom minulého roka, pred koronakrízou. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu.

17.07.2020 13:43
debata (15)

Podľa neho za najvýznamnejšiu položku rodinných rozpočtov zaplatíme v júni o 2,6 percent viac ako minulý rok. Až dvojciferné tempá rastu zaznamenali hlavne ovocie a zelenina. Mandarínky boli drahšie až o takmer 80%, červené melóny stoja o 45% viac ako v januári. O vyše 30 % zdraželi aj citróny, pomaranče a jablká. Nezaostávajú ani ďalšie druhy ovocia a zeleniny ako cesnak, cibuľa, kiwi, mrkva, kapusta a zemiaky. Viac zákazníci zaplatia aj za mäso. O 5 percent sa v porovnaní s januárom zvýšila cena trvanlivej aj šunkovej salámy, slaniny a párkov. Drahšie je aj hovädzie.

Za predražené ovocie a zeleninu môže podľa analytičky Poštovej banky Jany Glasovej hlavne extrémne sucho, ktoré Slovensko potrápilo v jarných mesiacoch. „Nedostatok dažďov zasiahol v apríli aj v máji hlavne ovocinárov a ich úrodu jahôd, čerešní, marhúľ či broskýň. Okrem sucha bola značná časť ovocných sadov poškodená aj nočnými mrazmi,“ hovorí Glasová.

To, koľko za potraviny nakoniec zaplatíme, ovplyvňuje aj vývojom cien agrokomodít na svetovom trhu. Svoju úlohu tu ale zohráva aj konkurencia a boj o zákazníka medzi jednotlivými predajcami. Významné slovo má aj cena ropy, nakoľko potraviny treba aj prepraviť do obchodov k zákazníkom. „Práve prepad cien čierneho zlata bol v posledných mesiacoch faktorom, ktorý tlačil smerom nadol aj ceny ostatných tovarov,“ povedala analytička.

Súčasný nárast cien potravín však možno pokladať aj za pozitívne spomalenie. V predchádzajúcich štyroch mesiacoch totiž zákazníci zaplatili aj o 5 percent viac. Podľa Glasovej je za tým hlavne nová úroda a stabilizácia situácie okolo pandémie. Optimisticky vyzerajú aj najbližšie mesiace. „Očakávame, že tempo rastu cien potravín bude ďalej zmierňovať a potraviny budú pôsobiť tlmiaco na infláciu,“ hovorí analytička.

Inflácia pritom spomalila už teraz. A to medziročne o 1,8 percent. Dole ju ťahá hlavne ropa, a s ňou súvisiace ceny v doprave, ale aj koronakrízou spomalené ekonomiky.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #ceny #Štatistický úrad