Kollár avizoval sociálny balík dôchodcom, Raši trvá na 13. dôchodkoch

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) skonštatoval, že na vyplatenie 13. dôchodkov asi ťažko nájdu financie v štátnom rozpočte aj vzhľadom na koronakrízu. Dodal, že v koalícii pripravujú sociálny balík pre dôchodcov, dostať majú o sto percent vyšší vianočný príspevok než vlani, ako aj ďalšie výhody. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Poslanec Richard Raši (Smer) reagoval tým, že ak vláda nájde financie na takýto balík, mala by nájsť aj financie na vyplácanie 13. dôchodkov.

20.06.2020 14:38
debata (179)

„Je pravdou, že teraz na to nie sú peniaze, vieme to nahradiť,“ uviedol Kollár na adresu 13. dôchodkov. Priblížil, že pripravovaný sociálny balíček bude pre všetkých dôchodcov a okrem vyššieho vianočného príspevku by mali mať aj výhody, ako napríklad lieky zadarmo, aby za ne nemuseli doplácať a iné výhody. Tvrdí, že to bude pre nich výhodnejšie a verí, že v budúcom roku sa nájdu financie na vyplácanie 13. dôchodkov.

Raši deklaroval, že Kollára budú naďalej podporovať v snahe presadiť vyplácanie 13. dôchodkov. Zdôraznil, že financie pôjdu tým najzraniteľnejším. Tvrdí, že aj podľa odborníkov by seniori tieto prostriedky následne minuli, čím by sa dostali späť do ekonomiky.

V súvislosti so zvládaním pandémie nového koronavírusu sa obaja zhodli, že svet na to nebol pripravený a že ju Slovensko zvládlo dobre. Raši vidí paradox v tom, že kým po zdravotníckej stránke Slovensko krízu zvládlo, po ekonomickej stránke šlo o nezvládnutie situácie súčasnou vládou. V prvej fáze pomoci by preferoval plošné vyplácanie. „My už ani nemusíme kritizovať rozsah, tempo pomoci, robia to za nás ekonómovia a odborníci,“ poznamenal.

Kollár reagoval tým, že pri plošnej pomoci by ľuďom po predchádzajúcej vláde mohli poslať akurát dlhy. „Na účtoch peniaze neboli a vy to dobre viete,“ tvrdí s tým, že použiť museli nezrealizované eurofondy, na čo bol najskôr potrebný súhlas EÚ.

Šéf parlamentu sa vyjadril aj k nominácii Petry Krištúfkovej na funkciu splonocnenkyne vlády pre rodinu. Nepovažuje to za rodinkárstvo, pretože Krištúfková sa podľa jeho slov dlhodobo venuje sociálnej a rodinnej politike. Dodal, že stála za všetkými sociálnymi návrhmi hnutia. Zdôraznil, že jej nová funkcia nie je platená. „To nie je funkcia, to je len robota,“ dodal.

V súvislosti s predložením zmien v oblasti interrupcií do parlamentu sa Raši s Kollárom zhodli, že na to nie je najlepší čas. „Teraz je nešťastné vyťahovať kultúrno-etické témy, pretože toto nás rozdelí,“ poznamenal Kollár. Dodal, že návrh poslankyne Anny Záborskej (klub OĽaNO) prešiel koalíciou, pretože má pomáhať ženám a výkon interrupcie zásadne neobmedzuje. Raši zdôraznil potrebu pomoci ženám a zabezpečenia dostatočného času na to, aby sa o zákroku rozhodli.

179 debata chyba
Viac na túto tému: #richard raši #Boris Kollár #trináste dôchodky