Životné minimum stúpne o pár eur

S príchodom júla chce štát o pár eur zvýšiť sumu životného minima. Hovorí o tom zákon o životnom minime, ktorý do pripomienkového konania predložil rezort práce. Schvaľovať sa má v skrátenom legislatívnom konaní. Ministerstvo chce totiž stihnúť júlový termín. Táto zmena pomôže všetkým pracujúcim ľuďom. Od výšky životného minima totiž závisí hodnota daňového bonusu na dieťa, nezdaniteľného základu dane, ale aj minimálneho dôchodku.

09.06.2020 13:44
práca, zvárač, stavba, oceľ Foto:
Od výšky životného minima sa odvíja hodnota nezdaniteľných príjmov pracujúcich ľudí.
debata (5)

Od prvého júla by tak životné minimum na jednu plnoletú fyzickú osobu malo stúpnuť z 210,20 eura na 214,83 eura. Ak v rodine žije aj druhá plnoletá osoba, tak v jej prípade životné minimum pôjde zo 146,64 eura na 149,87 eura. V prípade neplnoletého dieťaťa z 95,96 eura na 98,08 eura. Hore by vďaka tomu mal ísť aj minimálny dôchodok.

"Aj v súčasnej situácii by sa vláda mala zamyslieť nad razantnejším zvyšovaním životného minima. Rast nízkych sociálnych dávok totiž prinesie vyššiu spotrebu aj tržby podnikateľov,“ povedal analytik Pracujúcej chudoby Milan Kuruc.

V zákone je životné minimum stanovené ako spoločensky uznaná hranica minimálneho príjmu človeka. "Zaujímavé je, že napriek tomu sú slovenské dávky nižšie ako sociálne minimum a reálne sa z nich nedá vyžiť. Väčšina ľudí odkázaných na pomoc štátu pracuje načierno, a to vytvára ďalšie problémy s neplatením odvodov. V tomto by sa mal spraviť poriadok,“ dodal Kuruc. Dospelý človek bez detí a vlastného bývania má aktuálne nárok na dávku v hmotnej núdzi vo výške 66,30 eura.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #životné minimum #hmotná núdza #sociálne dávky #zamestnanci