VšZP porušila zákon o verejnom obstarávaní pri zákazke s Bonulom, tvrdí ÚVO

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) porušila viackrát zákon o verejnom obstarávaní pri zákazke za viac ako 1,3 milióna eur bez DPH so spoločnosťou Bonul. Tá mala zabezpečovať fyzickú bezpečnosť pracovísk štátnej zdravotnej poisťovne. Stať sa tak malo ešte v roku 2015. Vyplýva to z kontroly Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), o ktorej informoval v pondelok.

08.06.2020 19:06
VšZP Foto: ,
Vo VšZP je poistených takmer 3,3 milióna ľudí. Ilustračné foto.
debata (20)

„Porušenie zákona, ktoré malo vplyv na výsledok verejného obstarávania, bolo, že kontrolovaný sa v zmysle čiastkových zmlúv o diele v článkoch týkajúcich sa autorských práv zaviazal k možnosti úpravy diela výlučne prostredníctvom zhotoviteľa, teda úspešného uchádzača, čím zapríčinil nežiaduci stav exkluzivity, tzv. vendor lock-in, prejavujúci sa v budúcej závislosti od jediného zdroja,“ povedal predseda úradu Miroslav Hlivák.

Ďalším zisteným porušením, ktoré mohlo mať vplyv na výsledok obstarávania, bolo podľa jeho slov to, že v rámci jednej zákazky došlo k spojeniu viacerých rôznych, navzájom oddeliteľných predmetov bez možnosti predloženia ponuky na jednotlivé časti. Doplnil, že porušením bolo aj to, že VšZP v súťažnej dokumentácii uviedla a požadovala preukázať podmienky účasti týkajúce sa osobného postavenia podľa neaktuálneho znenia zákona.

Úrad kontroloval zákazku na podnet vtedajšej poslankyne Národnej rady SR Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS).

20 debata chyba