Spory o nedeľný predaj pokračujú. Postačí výhrada vo svedomí?

Sanitárny deň namiesto predaja. Zákaz nedeľného predaja zatiaľ nezrušilo ani ďalšie uvoľňovanie opatrení. Obchody tak nateraz zostávajú v nedeľu zatvorené. Natrvalo? Premiér Igor Matovič sa pritom už pred vyše mesiacom nechal počuť, že by to nemenil ani po pandémii.

03.06.2020 18:00
koronavirus, obchod, penzista, rad, opatrenia, Foto:
debata (67)

Proti zákazu nedeľného predaja sa zdvihla vlna odporu. Petíciu "Som proti zákazu nedeľného predaja“, ktorú rozbehla iniciatíva Nechajme to otvorené, podpísalo už viac ako 11 000 ľudí. "Mali by sme nájsť preto riešenie, ktoré zohľadní potreby jednej skupiny ľudí tak, aby zároveň neobmedzovalo potreby inej skupiny ľudí s opačným názorom,“ tvrdia predstavitelia iniciatívy. Najvhodnejším riešením by podľa nich mohlo byť prijatie zákona o výhrade vo svedomí v prostredí maloobchodu. "Zamestnanec by si mohol vybrať, či chce alebo nechce v nedeľu pracovať a využiť možnosť 100-percentného príplatku,“ argumentuje iniciatíva. Za každú odpracovanú nedeľu si predavačka prilepší o 26,66 eura. Práve možnosť odmietnuť nedeľnú prácu považuje za dobrú sedem z 10 ľudí. Prieskum realizovala agentúra Focus koncom mája na vzorke 1 010 ľudí.

Prieskum agentúry Focus o nedeľnom predaji... Foto: Pravda
graf Prieskum agentúry Focus o nedeľnom predaji realizovaný od 28. mája do 1. júna na vzorke 1 010 ľudí.

O zákaze nedeľného predaja mali poslanci rokovať už na tejto schôdzi. Zatiaľ nejde o návrh z dielne koalície. Na programe boli ešte v stredu ráno dva opozičné návrhy na zmenu Zákonníka práce. Rokovať sa však bude nakoniec pravdepodobne len o jednom. A to od opozičnej ĽS NS. Ten druhý, od nezaradeného poslanca Jána Podmanického a Mariána Kéryho zo Smeru, presunuli. „Chceli sme vytvoriť časový priestor na ďalšie rokovania s poslancami o podpore zákona,“ povedal pre denník Pravda Podmanický.

"Mnohí zamestnanci vykonávajúci prácu v predajniach sa počas nedele nemôžu riadne venovať svojim rodinám, pretože v čase, keď sú ich deti a ostatní rodinní príslušníci doma, títo zamestnanci pracujú,“ píšu poslanci v dôvodovej správe. Argumentujú aj skúsenosťami so zatvorením obchodov počas sviatkov. Ľudia vraj chodia viac von a podporujú aj cestovný ruch.

V dôvodovej správe obaja poslanci tvrdia, že prípadný zákaz by nemal dosah na štátnu kasu. Ministerstvo financií to však vidí inak. "Podľa výpočtov ministerstva financií by zatvorenie maloobchodných prevádzok v nedeľu znížilo HDP Slovenska o 0,15 percenta ročne, čo predstavuje približne 135 miliónov eur,“ píše rezort financií vo svojom stanovisku k návrhu. Tržby by obchodníkom klesli o 1,9 percenta, dodáva. K návrhu žiadajú financi doložiť predpokladaný výpadok príjmov na tento a aj tri ďalšie roky. A tiež uviesť aj návrhy na náhradu úbytku príjmov.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #zákonník práce #Igor Matovič #koronavírus #nedeľný predaj