Poukazy na dovolenky majú vyriešiť zrušené zájazdy

Cestovné kancelárie dostali viac ako rok na to, aby vyriešili storná pre koronavírus. Dohodnúť sa majú so svojimi klientmi na náhradných zájazdoch. K dohode musí dôjsť najneskôr do 31. augusta budúceho roka. Inak bude cestovka nútená vrátiť peniaze.

20.05.2020 16:53
cestovanie, dovolenka, kufre, batožina, balenie, Foto:
Za porušenie zmluvy o zájazde nesie zodpovednosť cestovná kancelária.
debata (5)

Aj keď mnohým klientom takýto návrh nevonia, podľa cestovných kancelárií chráni nielen ich záujmy, ale aj peniaze klientov.

Podľa obchodného riaditeľa cestovnej kancelárie Hydrotour Tomáša Lazarova toto riešenie navyše poteší aj tých, ktorí sa nakoniec rozhodnú stráviť letnú dovolenku pri mori už tento rok. Podobných prípadov totiž podľa neho pribúda. „Je to spôsobené aj priaznivým epidemiologickým vývojom,“ povedal.

Prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Roman Berkeš tvrdí, že väčšina cestoviek už peniaze klientov použila. A to na zaplatenie služieb v zazmluvnených dovolenkových rezortoch. Ich spätné vracanie by preto množstvo z nich neprežilo. Súčasný návrh zákona by tomu však mohol predísť. „Povoľuje totiž odklad poskytovania služieb na dobu priaznivú na cestovanie a takisto zabraňuje cestovným kanceláriám trvať na doplatkoch do plnej ceny zájazdu,“ povedal pre denník Pravda Berkeš.

Z radov klientov cestovných kancelárií sa však objavili aj negatívne ohlasy. Už pred niekoľkými týždňami proti poukazu na dovolenku spísalo petíciu Spotrebiteľské centrum. Takýmto riešením podľa centra cestovky od klientov získajú kvázi bezúročné pôžičky. „Spotrebiteľov nemôže nikto nútiť, aby zachraňovali cestovný ruch a prispievali na zisky cestovných kancelárií,“ píše sa v stanovisku Spotrebiteľského centra. Doteraz sa pod petíciu podpísalo vyše 1 700 ľudí. Podľa Lazarova však podobné iniciatívy vychádzajú len z nedostatočnej znalosti negatív, ktoré môže mať prípadný krach cestoviek na klientov.

Riešenie, ktoré navrhuje vláda, ich totiž do istej miery chráni. Ak nedôjde k dohode do konca augusta budúceho roku, peniaze sa klientom vrátia. Seniori nad 70 rokov, tehotné ženy a ľudia, ktorí kvôli koronakríze prišli o zamestnanie, navyše budú môcť o ich vrátenie požiadať ihneď. Aká veľká je táto skupina klientov, je zatiaľ otázne. Ak by ich však bolo veľa a cestovky by sa dostali do úzkych, štát im poskytne účelové pôžičky. „Pôjde o pôžičku zo štátneho fondu na vykrytie cashflowu,“ povedal premiér Igor Matovič.

V stredu návrh v skrátenom legislatívnom konaní schválil parlament. Mohlo by totiž dôjsť k značným hospodárskym škodám. „Cieľom návrhu zákona je zmiernenie ekonomických následkov na cestovné kancelárie a cestujúcich, a to ako reakcia na aktuálnu situáciu týkajúcu sa šírenia ochorenia COVID-19,“ dodáva ministerstvo hospodárstva v materiáli.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zájazdy #koronavírus