Ani silnejšia letná sezóna už mnohé hotely nezachráni

Hotelieri bijú opäť na poplach. Mnohé hotely zostávajú zatvorené aj po uvoľnení opatrení. A ak nepríde ráznejšia pomoc od vlády, viaceré už ani neotvoria. Pričom takmer dve tretiny z nich už svojich ľudí prepúšťali. O prácu prišla pätina zamestnancov. Ukázal to prieskum Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.

20.05.2020 18:00
Hotel Elizabeth v Trenčíne Foto:
Väčšina hotelov a reštaurácií skončí tento rok v červených číslach.
debata (3)

"Viac ako tretina z tých, ktorí ešte zamestnanosť vo svojich zariadeniach udržali, však deklaruje, že už nedokážu udržať podnikanie a prepúšťať budú,“ povedal generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák.

Situáciu podľa neho nezachráni ani leto. Väčšina zariadení skončí tento rok v červených číslach. Straty za marec a apríl sa vyšplhali na viac ako 100 miliónov eur. „Očakávame výpadok viac ako 500 miliónov eur v medziročnom porovnaní,“ dodáva Harbuľák.

Nápor turistov nečakajú

Dopyt po službách naďalej klesá. Ľudom by pomohlo, keby vedeli presné termíny, kedy budú môcť využívať wellness centrá v hoteloch či letné kúpaliská.

Domáci turisti tvoria 60 percent celkovej návštevnosti Slovenska. Ich záujem v súčasnej situácii je podľa Harbuľáka otázny. Mnohí sa ešte stále obávajú nákazy. Na zahraničných turistov sa tiež spoliehať nedá. "V tomto roku ich bude určite málo, nakoľko nevieme, dokedy budú hranice zatvorené,“ hovorí Harbuľák.

Podnikatelia v cestovnom ruchu preto žiadajú predĺženie nástrojov prvej pomoci štátu zamestnávateľom aj na jún a ďalšie mesiace. Takisto žiadajú o zrušenie odvodov zamestnávateľa aj na ďalšie mesiace. Teraz je to iba za mesiac apríl.

Ďalšia cielená pomoc

Cestovný ruch sa bude ešte dlho spamätávať z tejto situácie. "Je najvyšší čas, aby štát začal s prijímaním špecifických opatrení na podporu dopytu po službách cestovného ruchu,“ povedal Harbuľák. Inak podľa neho hrozí návrat do roku 2009.

Slovensku by mohli pomôcť na reštart cestovného ruchu aj rekreačné poukazy, no so zmenou legislatívy, tvrdia hotely. Firmy dnes nemajú peniaze na uhrádzanie 55 percent z rekreačného poukazu zamestnancovi. Asociácia si myslí, že by to mal platiť štát.

Zníženie DPH na stravovacie podniky je tiež jedným z možných scenárov na podporu cestovného ruchu u nás. Rýchlejšie otvorenie hraníc podnikatelia v hotelierstve a stravovacích zariadeniach považujú za dôležitú pomoc na ich existenciu.

Viac ako polovica podnikateľov v cestovnom ruchu dosiaľ nevyužila žiaden nástroj pomoci pre podnikateľov. Ide najmä o odklad splátok úverov či získanie preklenovacieho úveru. Tí, ktorí však požiadali o pomoc, v čase prieskumu Asociácie nemali ešte uzatvorené dohody s finančnou inštitúciou.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #cestovný ruch #hotely