Nezamestnaných pribúda. Bez práce je 6,57 percenta ľudí

Zastavenie ekonomiky ma prvé vážne dosahy. Miera nezamestnanosti sa v apríli dostala na 6,57 percenta. Oproti marcu si tak pripísala vyše jedno percento, medziročne necelé dve. Počet tých, čo hľadajú prácu, sa oproti marcu minulý mesiac zvýšil o vyše 33-tisíc ľudí. Ukázala to najnovšia štatistika Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

20.05.2020 14:56 , aktualizované: 16:27
Milan Krajniak Foto:
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) počas 6. rokovania NR SR o programovom vyhlásení vlády v Bratislave 22. apríla 2020.
debata (103)
vyvoj nezamestnanosti

Časy slávnostného oznamovania ďalšieho a ďalšieho znižovania nezamestnanosti sú tak dávno preč. Všetko zmazala pandémia.

"Prepúšťanie už začalo v marci, aj keď ta najväčšia vlna bude v máji a júni,“ hovorí analytik spoločnosti Finlord.cz Boris Tomčiak. Do konca roku by sa miera nezamestnanosti na Slovensku mohla zvýšiť nad sedem percent, odhaduje. Prepúšťalo sa hlavne v cestovnom ruchu, teraz sa začína druhá vlna v strojárskom priemysle. Sú za tým prepady automobiliek a s nimi spojená zraniteľnosť slovenskej ekonomiky.

A prepúšťaniu nie je koniec. Podľa Tomčiaka bude pokračovať počas celého tohto roka. A to aj napriek záchranným opatreniam vlády. "Nové štatistiky zo Slovenska i západnej Európy ukazujú, že ekonomická recesia potrvá niekoľko štvrťrokov,“ hovorí analytik. So stabilizáciou ekonomiky, a teda aj trhu práce počíta najskôr v roku 2021.

Minister práce Milan Krajniak sa dušuje, že s takýmito číslami jeho rezort rátal. „Vzhľadom na to, že veľa našich firiem je závislých od poklesu dopytu v zahraničí, musíme počítať s tým, že s týmto nárastom nezamestnanosti sa budeme musieť aj ďalej vysporiadavať,“ povedal minister pre agentúru Sita. Ministerstvo robí podľa neho všetko preto, aby zachránilo čo najviac pracovných miest.

Nožnice sa roztvárajú

Tomčiak počíta aj s nárastom regionálnych rozdielov. "Výrazne bude strácať východ Slovenska, keďže značná časť ľudí z tohto regiónu dochádzala na západné Slovensko či do Česka,“ hovorí. Pre pandémiu sa dopyt po tejto pracovnej sile výrazne znížil, dodal Tomčiak.

Miera evidovanej nezamestnanosti v apríli medzimesačne stúpla vo všetkých okresoch. V Rimavskej Sobote je bez práce takmer každý piaty človek v produktívnom veku. Nezamestnanosť sa tu dostala na 18,64 percenta. Medzimesačne tak vyskočila o necelé tri percentá.

Pochopiteľný je aj nárast nezamestnanosti v Nitrianskom kraji. Práve tu je vyššia koncentrácia automobilového priemyslu. Pre zatvorené automobilky totiž prepúšťali ich dodávatelia.

Platy pôjdu dole

Na rekordné čísla rastu platov môže Slovensko tiež zabudnúť. "Rast platov sa spomalí a možno sa i zastaví. Malé firmy budú šetriť i pomocou redukcie platového ohodnotenia,“ hovorí Tomčiak. To sa podľa neho prejaví predovšetkým na zrušení 13. platov a ďalších zamestnaneckých bonusov.

Nejaké to malé zvýšenie sa podľa Tomčiaka dá čakať v nadnárodných spoločnostiach. No len malé. Podľa ústredia práce kleslo v apríli aj množstvo voľných pracovných miest. Ku koncu mesiaca ich na úradoch práce bolo 73-tisíc, oproti marcu ubudlo 11-tisíc ponúk. Najviac voľných pracovných miest bolo v Bratislavskom kraji – a to 22 114 miest. Najmenej, naopak, v Prešovskom kraji – len 4 195.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #koronavírus