Večera aj za dažďa. Viac ľudí na nákupoch

Aj za škaredého počasia. Oddnes už môžu reštaurácie servírovať svoje lahôdky aj vnútri. A to až o dve hodiny dlhšie ako doteraz. Po novom môžu byť podniky otvorené až do desiatej hodiny večer. Začína sa totiž štvrtá fáza uvoľňovania ekonomiky.

20.05.2020 10:07
koronavírus, opatrenia Foto: ,
Začína sa totiž štvrtá fáza uvoľňovania ekonomiky.
debata (2)

O niečo sa môžu uvoľniť aj obchodníci. V predajniach sa totiž od stredy znižuje povinná plocha na jedného zákazníka. Po novom tak postačí 15 štvorcových metrov. Do malých obchodov sa tak hádam zmestia aj dvaja ľudia naraz. Ľudia však aj naďalej musia nakupovať v rúškach. V platnosti zostali aj rady s dvojmetrovým rozstupom či zvýšená hygiena.

Väčšina reštaurácií otvorí podľa Kamily Slašťanovej z portálu Menucka.sk hneď. "Sú však aj také, čo sa na to ešte musia pripraviť, a tak plánujú otvorenie o pár dní neskôr,“ hovorí. Prísne dvojmetrové pravidlo im však podľa nej zníži kapacitu priestoru asi o polovicu. Zaváži však aj veľkosť stolov.

Otvorenie terás pred dvomi týždňami síce reštaurácie potešilo, no spôsobilo im aj nemalé problémy. Okrem nepriaznivého počasia ich riadne vytrápilo obmedzenie na dve osoby pri stole. "Reštaurácie sa musia dohadovať s nedisciplino­vanými zákazníkmi a vyberať si, či ich obslúžia a riskujú pokutu, alebo o nich prídu,“ hovorí Slašťanová. Viaceré prevádzky kvôli tomu nakoniec od otvorenia terás upustili, dodáva.

Aj vnútri však platí to, čo pre terasy. Teda dva metre medzi stolmi, za stolom len dvojica alebo rodina s deťmi. Stále platí poriadne utieranie stolov, dezinfekcia kľučiek a stoličiek. Aj čašníci zostávajú v rúškach.

Otvoriť interiér s menším počtom stolov sa od štvrtka chystá aj bistro Otto Bratislava na Dunajskej ulici. „Potrebujeme čas, aby sme všetko pripravili. Musíme vypočítať, koľko stolov sa nám dovnútra vlastne zmestí,“ povedal pre denník Pravda spolumajiteľ Jakub Noel. Aj pred koronakrízou totiž dokázali naraz obslúžiť len niekoľko zákazníkov. Pomôcť by mohla malá terasa, ktorú majú otvorenú už dva týždne. Ani tá však nie je zadarmo. Plánované odpustenie daní za vonkajšie priestory sa ich totiž ako novej prevádzky netýka.

Marek je majiteľom pizzerie v Žiline, prípravy na zajtrajšie otvorenie prevádzky zvláda. "Čakali sme na to, kedy budeme môcť podávať konečne jedlo a nápoje aj vo vnútri reštaurácie,“ hovorí. Otvorenie letných terás pizzerii pomohlo. Ďalšie uvoľnenie Marek víta, podnik totiž môže mať otvorený aj v prípade nepriaznivého počasia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #koronakríza #uvoľňovanie ekonomiky