Baláž: Čakajú nás oveľa horšie čísla

O tom, čo čaká slovenskú ekonomiku po pandémii, sa denník Pravda rozprával s ekonómom Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimírom Balážom.

16.05.2020 06:00
Vladimir Balaz, Foto:
Ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.
debata (60)

Za prvé tri mesiace sa naša ekonomika prepadla o 3,9 percenta. Znamená to, že náš čaká ťažká ekonomická kríza?

Je to síce viac, ako sa čakalo, ale samotný Štatistický úrad upozorňuje, že vychádzal z veľmi nepresných údajov. Skutočná situácia tak môže byť ešte horšia, ale aj o niečo lepšia a až časom uvidíme, aký veľký pád sme zažili v úvode tohto roka. Jedno je však isté už dnes, že v druhom štvrťroku nás čakajú oveľa horšie čísla a v tomto období mohla ekonomika padnúť aj o 15 až 20 percent. Vo fabrikách bola totiž výroba prerušená hlavne v apríli a máji. Rovnako v tomto období prišlo aj k zatvoreniu obchodov a druhý štvrťrok bude naozaj zlý.

Nezamestnanosť sa zatiaľ stále drží na historicky najnižších úrovniach. Udrží sa to?

Skokový nárast počtu nezamestnaných sa dá očakávať v lete. Teda po tom, čo prepusteným zamestnancom uplynú výpovedné lehoty. V Spojených štátoch žiadne nemajú a o prácu tam prišlo viac ako 37 miliónov ľudí. Niečo podobné sa dá očakávať v únii. Priamo na Slovensku prídu o zamestnanie desaťtisíce ľudí a nezamestnanosť vyskočí z piatich približne na deväť percent. Mierny optimizmus do mňa vlieva postupný rozbeh automobilovej výroby.

Čo to znamená?

No, že nakoniec to nemusí byť až také zlé. Aj počas predchádzajúcej krízy sa pre lacnejšiu pracovnú silu Nemcom viac oplatilo vyrábať na Slovensku. Túto výhodu máme aj dnes, ale všetko bude závisieť hlavne od toho, ako sa vo svete budú po skončení pandémie predávať motorové vozidlá. To dnes nevie povedať nikto.

Príde po prudkom páde rýchly rast?

Všetko závisí od toho, aký hlboký bude pád v druhom štvrťroku. V ekonomike totiž platí, že čím vyšší prepad, tým rýchlejší následný rast. Lenže ani ten nebude stačiť na dosiahnutie predkrízových úrovní a v optimálnom prípade bude slovenské hospodárstvo koncom roka 2021 na úrovni roka 2019. Aspoň takýto optimistický odhad predstavila Európska komisia, ale ja sa obávam, že to bude horšie. Na grafoch súčasná kríza bude vyzerať ako fajka od spoločnosti Nike. Teda po prudkom páde príde postupný dlhotrvajúci rast.

Ako môžu bežní ľudia čo najlepšie zvládnuť prichádzajúce ekonomické problémy?

Sme malá otvorená ekonomika a v našom prípade sa na krízu nedá pripraviť. Keď firmy stratia zákazky, automaticky prepustia veľa ľudí. Tí sa nebudú mať kde zamestnať, lebo práca jednoducho nebude a nepomôžu im ani dlhoročné pracovné skúsenosti. Je to niečo podobné, ako keď vám dom zničí víchrica. Na takúto prírodnú katastrofu sa nedokážete pripraviť a ani sa jej vyhnúť. Proste ju musíte prečkať a to isté platí aj v prípade prichádzajúcej ekonomickej krízy. Samozrejme, lepšie ju prečkajú ľudia s úsporami, ale tie sa dajú vytvoriť len v dobrých časoch a prepustení zamestnanci si už žiadne úspory vytvoriť nestihnú.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #recesia #automobilky #Vladimír Baláž #koronavírus