Ceny spomalili. Je za tým koronavírus

Inflácia v apríli spomalila, oproti marcu sa ceny nezmenili. Medziročne stúpli o 2,1 percenta. Vo štvrtok o tom informoval Štatistický úrad. Pod spomalenie rastu cien sa podpísali nižšie ceny v doprave o takmer šesť percent oproti minulému roku. Potraviny však aj tak v apríli draželi. A to medziročne o 4,3 percenta,medzimesačne o 0,7 percenta. V marci to bolo oproti vlaňajšku o 3,7 percenta.

14.05.2020 09:41
debata (10)

Je tak už zrejmé, že januárové zníženie DPH na zdravé potraviny rast cien nezastavilo. "Potvrdili sa tak očakávania, že toto opatrenie môže rast cien potravín mierne stlmiť, ale nezabezpečí cenový pokles potravín,“ hovorí analytička Wood & Company Eva Sadovská. Prevládli iné faktory pôsobiace na ceny potravín, dodáva. A to napríkla africký mor ošípaných či mzdové náklady.

"Cenotvorbu v prípade potravín ale ovplyvňuje aj počasie, následne stav úrody u nás či vo svete a s tým súvisiace aj ceny agrokomodít na svetových trhoch,“ hovorí Sadovská. Aktuálne sucho podľa nej farmárom príliš do karát nehrá. Svoju rolu zohráva aj pandémia. „Poľnohospodárstvo, potravinárstvo a obchod s potravinami žiadnu pauzu nemajú, fungujú nepretržite a sú kľúčovými oblasťami v čase COVID-19,“ pripomína Sádovská.

Aj napriek aktuálnej situácii počíta analytička do konca roka so spomalením rastu cien potravín a nealkoholických nápojov. „Jedným z tlmiacich faktorov môže byť opatrnejší spotrebiteľ a to pod vplyvom recesie a nižších príjmov,“ hovorí. V takýchto časoch spotrebiteľ svoje nákupy viac prehodnocuje a nevyhnutné tovary a služby uprednostňuje pred tými luxusnejšími. A hoci potraviny patria medzi tie nevyhnutné, aj pri ich nakupovaní sa môže prejaviť obozretnosť.

Nákaza vo svete spôsobila zlacnenie ropy a teda aj pohonných látok, dodáva Sadovská. Práve nízke ceny benzínov a nafty môžu podľa nej tiež spomaliť zdražovanie potravín.

„Ceny pohonných látok na Slovensku v posledných týždňoch klesajú a v závere apríla 2020 boli ich ceny lacnejšie ako v úvode roka o približne 17 percent,“ hovorí Sadovská. Medziročne zlacneli palivá v apríli až o 19 percent, dodáva.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #koronavírus