Zrušiť či ponechať nedeľný predaj? Ani obchodníci sa nezhodnú

Obchodné zväzy nie sú v otázke nedeľného predaja v obchodoch po koronakríze jednotné. Kým Zväz obchodu je za zatvorenie obchodov v nedeľu, členovia Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) nemajú na túto otázku jednotný názor.

13.05.2020 09:36
koronavirus, obchod, penzista, rad, opatrenia, Foto:
debata (189)

Zhoda ohľadne nedeľného predaja nie je ani v koalícii. Premiér Igor Matovič a minister práce Milan krajniak zrušenie nedeľného predaja podporujú. Naopak proti je minister hospodárstva, ktorý chce, aby predajne boli po pandémii v nedeľu otvorené.

Zväz obchodu navrhuje nadviazať na doterajšiu legislatívu týkajúcu sa otváracích hodín v maloobchodných prevádzkach počas sviatkov a rozšíriť ju aj na nedeľný predaj. „Jednoznačne podporujeme snahu premiéra Igora Matoviča a ministra práce Milana Krajniaka, ktorí sa kladne vyjadrili k problematike zatvorených predajní počas nedieľ,“ povedal prezident zväzu Martin Katriak. Zatvorenie predajní v nedeľu podporujú podľa neho aj zástupcovia odborových organizácií.

Mnohé členské štáty únie už podľa Zväzu obchodu prijali a dlhodobo v praxi uplatňujú zákonné obmedzenia nedeľného predaja a ostatných dní pracovného pokoja. Výnimky sa týkajú zväčša menších obchodov s čerstvými potravinami alebo obchodných prevádzok na letiskách, staniciach, nemocniciach, benzínových čerpadlách a v turistických oblastiach.

Podľa Katriaka potravinárske predajne majú v nedeľu obrat asi 2 až 4 percenta z týždenného obratu. Pri nepotravinárskom tovare odhady hovoria o 10 až 15 percenta týždenného obratu. „V jednom aj v druhom prípade nedeľa nie je rozhodujúcim dňom, na ktorom by obchody padali, pokiaľ by boli zatvorené,“ dodal Katriak.

Členovia SAMO podľa slov predsedu Martina Krajčoviča v otázke obmedzenia či neobmedzenia nedeľného predaja po koronakríze nezastávajú jednotný názor, a preto bude každý člen v tejto veci komunikovať individuálne.

„V prípade, že sa vláda alebo koaličná rada dohodne na zavedení takejto regulácie, tak rozhodne chceme byť účastníkom tejto diskusie, reprezentovať pohľad obchodníkov a konštruktívnym dialógom prispieť k jej spravodlivému nastaveniu,“ uzavrel Krajčovič.

189 debata chyba
Viac na túto tému: #reťazce #Richard Sulík #Igor Matovič #koronavírus #nedeľný predaj