Cestovky by mohli navrhnúť odloženie zájazdu až do konca augusta 2021

Po niekoľkotýždňových rokovaniach, je prvá pomoc pre cestovné kancelárie na svete. Tie tak budú môcť navrhnúť klientom odloženie zájazdu až do konca augusta 2021 a skupiny osôb, ktorých sa koronakríza dotkla najviac, dostanú možnosť tento návrh odmietnuť a požiadať o okamžité vrátenie peňazí. Legislatívny návrh plánu pomoci od ministerstva hospodárstva predstavil jeho štátny tajomník Ján Oravec.

07.05.2020 13:39 , aktualizované: 14:21
debata (14)

Ten zároveň dodal, že síce nejde o ideálne riešenie, no minimálne „nedáva čierneho Petra do rúk len niektorým zainteresovaným a všetci sa na problému musia podieľať rovnako.“

Cestovné kancelárie tak po novom budú môcť klientom zaslať návrh o zmene plnenia uzavretej dohody až na 16 mesiacov, a to do augusta 2021. Klient má následne štrnásť dní na prijatie, respektíve odmietnutie ponúknutého návrhu.

Právo o vrátenie peňazí

Niektorí obyvatelia, ktorých sa koronakríza dotkla najviac, budú môcť navyše požiadať kancelárie o okamžité vrátenie peňazí. Musia však spadať do jednej zo štyroch skupín, ktoré rezort hospodárstva presne definoval.

„Jedná sa o tých, ktorí sa dostali na Úrady práce po trinástom marci, podnikateľov a SZČO, ktorých prevádzky boli zavreté alebo podstatne utrpeli a čerpali peniaze z ochranných opatrení vlády, ďalej ide o skupinu osamelých rodičov, ktorí čerpali karanténnu OČR a samostatnú skupinu tvoria tehotné matky,“ vysvetlil Oravec.

Správu aktualizujeme.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koronavírus