Cestovný ruch u susedov skolaboval. Česko chystá rekreačné poukazy

Pomôžu naštartovať český turizmus rekreačné poukazy? V hre je návrh, že by už túto letnú sezónu u susedov rozbehli poukážky na domáce dovolenky.

07.05.2020 09:31
Cesky Krumlov Foto:
České rekreačné poukazy by mali byť narozdiel od slovenských financované štátom.
debata (3)

Zavedenie rekreačných poukazov v Česku podporuje aj tamojší Svaz obchodu a cestovního ruchu. Ten v stredu túto možnosť riešil so zástupcami Ministerstva pro místni rozvoj. „Treba rýchlo pripraviť návrh, aby tieto vouchery mohli fungovať už počas tohtoročnej letnej sezóny,“ povedala pre denník Pravda generálna riaditeľka Svaz obchodu a cestovního ruchu Irena Vlčková. Obáva sa však, že diskusie a príprava potrvá príliš dlho.

Podmienky dovolenkových poukazov nie sú ešte dané. Svaz navrhuje, aby poukážky podporovali cestovný domáci ruch. A tak ho reštartovali po pandémii. Poukazy by mali byť spojené s využívaním ubytovacích služieb. Podľa návrhu by malo ísť minimálne o pobyt v dĺžke minimálne dve až štyri noci. Doplnkové služby sa podľa svazu nevylučujú, ale tie by sa mali viazať na ubytovanie.

České rekreačné poukazy by mali byť narozdiel od slovenských financované štátom, pričom časť by si hradil samotný klient. „V tejto chvíli nevidíme priestor pre to, aby sa jednalo o zamestnanecký benefit, na ktorý by prispievali firmy svojim zamestnancom,“ hovorí Vlčková. Viaceré firmy dnes riešia existenčnú otázku. A aj po rozbehnutí ekonomiky budú mať iné starosti ako firemné benefity. „O prípadnom príspevku zamestnávateľa by sa dalo hovoriť v budúcnosti. Teraz to nie je reálne,“ dodala Vlčková.

V Českej republike bolo k 8. aprílu zatvorených až 75 percent reštaurácií, 95 percent hotelov a ubytovacích zariadení. Nefunguje 95 percent kúpeľov. Prepad tržieb do konca apríla Vlčková predpokladá na úrovni 50 miliárd českých korún (necelé dve miliardy eur).

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #cestovný ruch #rekreačné poukazy