Vlaky zadarmo pre seniorov sa rušiť nebudú. Vo vlakoch ich však neubudlo

Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) rozhodol, že bezplatná vlaková preprava pre seniorov sa rušiť nebude. Zdôvodnil to priaznivým vývojom pandémie koronavírusu na Slovensku a postupným uvoľňovaním opatrení proti šíreniu nákazy. "Mám z toho úprimnú radosť a teší ma, že po dlhých týždňoch sa naše životy pomaličky začínajú vracať do normálu," informoval Doležal na sociálnej sieti.

06.05.2020 08:18 , aktualizované: 16:39
železničná stanica Foto: ,
Po zákaze nákupov mimo vyhradeného času chcela vláda siahnuť na populárne vlaky zadarmo.
debata (24)

Rezort dopravy pôvodne uvažoval o dočasnom pozastavení bezplatnej železničnej prepravy dôchodcov na odporúčanie Ústredného krízového štábu SR vzhľadom na ich zvýšený počet vo vlakoch. V závere apríla tento zámer oddialil po prehodnotení vývoja epidemiologickej situácie a na základe dohody predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára a premiéra Igora Matoviča. „Išlo len o návrh na čas nevyhnutný pre zabránenie šírenia nového koronavírusu. Hlavným dôvodom boli príliš vysoké čísla práve tejto skupiny cestujúcich vo vlakoch, pričom rádovo išlo o tisícky,“ informoval vtedy agentúru SITA rezortný hovorca Ivan Rudolf. Ak by sa počet dôchodcov vo vlakoch v najbližších dňoch dramaticky neznížil, ministerstvo chcelo pristúpiť k tomuto dočasnému opatreniu.

Počet cestujúcich dôchodcov vo vlakoch sa za posledný týždeň neznížil. Uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč. Ochrániť by ich však podľa neho v súčasnej situácii mohlo napríklad pripravované zvýšenie frekvencie dopravy. Bezplatné cestovanie vlakmi pre seniorov sa na Slovensku rušiť nebude.

Tisíce seniorov vo vlakoch

ZSSK prepravila v týždni od 27. apríla 2020 do 3. mája približne 43.000 dôchodcov. „Ak to porovnáme s predchádzajúcimi týždňami – napríklad od 20. apríla 2020 do 26. apríla 2020 cestu vlakom využilo 42.000 cestujúcich s nárokom na bezplatnú prepravu,“ vyčíslil Kováč. V tejto skupine cestujúcich tak pokles nezaznamenali.

Zároveň však poznamenal, že v súvislosti s priaznivým vývojom pandémie nového koronavírusu na Slovensku a ďalším uvoľňovaním reštrikcií zavedených na boj s týmto vírusom, sa ZSSK pripravuje na obnovenie niektorých spojov. „Veríme, že vyššia frekvencia dopravy ochráni aj našich starších cestujúcich a život na koľajniciach sa začne vracať do normálu. Konkrétny spôsob rozšírenia prepravy sa pripravuje práve v týchto dňoch,“ priblížil.

Zdôraznil, že je veľmi dôležité, aby seniori vo vyššom veku vo vlastnom záujme necestovali, pokiaľ to nie je bezpodmienečne nutné. „Opakovane však upozorňujeme, že zďaleka nie každá cesta dôchodcu s nárokom na bezplatnú prepravu je neodôvodnená. Veľa z nich je v kategórii pod 62 rokov a aj mnohí ďalší majú na cestovanie vážne dôvody, či už je to práca alebo nevyhnutná návšteva lekára,“ podotkol hovorca ZSSK.

Všetci poberatelia dôchodkov

Poukázal tiež na to, že do skupiny dôchodcov s nárokom na bezplatnú prepravu patria poberatelia starobného, predčasného starobného dôchodku, ale aj sirotského, vdovského alebo vdoveckého dôchodku a tiež invalidného dôchodku či dôchodku manžela alebo manželky. Rovnako tam patria aj poberatelia sociálneho, vdovského výsluhového alebo vdoveckého výsluhového dôchodku, ale aj sirotského výsluhového alebo invalidného výsluhového dôchodku.

Bezplatná vlaková preprava žiakov a študentov je dočasne pozastavená do odvolania už od 1. apríla. Rozhodnutie vlády z 27. marca platí pre žiakov a študentov do 26 rokov, vrátane školopovinných detí od šesť do šestnásť rokov až do odvolania počas zatvorenia všetkých typov škôl. Žiaci a študenti podľa Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s., v jej vlakoch od 1. apríla cestujú so zľavou 50 % z obyčajného cestovného v 2. vozňovej triede.

„Študenti vzhľadom na zatvorenie škôl nepotrebujú v súčasnosti vlakmi cestovať. Zvyšná skupina, ktorá využíva bezplatnú prepravu, kde je objektívne najväčší podiel starobných dôchodcov, ale túto potrebu nestratila a naďalej ju využíva na cestovanie do práce, keďže mnohí naďalej pracujú, či na cestovanie za lekárom,“ uviedlo ministerstvo dopravy a výstavby pre agentúru SITA. Aj na základe pozorovania správania sa verejnosti po prvých prijatých opatreniach bolo podľa rezortu od 1. apríla pozastavené cestovanie pre žiakov a študentov škôl, ktoré nadväzuje na rozhodnutie o zatvorení škôl a školských zariadení. „Pri všetkých obmedzeniach v železničnej doprave postupujeme v závislosti od vývoja situácie a v súlade s nariadeniami Ústredného krízového štábu. Určite nie je naším cieľom, aby sme ľuďom brali ich sociálne výhody, či inak im sťažovali už aj tak dnes náročnú situáciu, v ktorej sa všetci nachádzame,“ dodalo ministerstvo.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #Dôchodcovia #vlaky zadarmo #koronavírus