Záujem o hypotéky v marci stúpol o desatinu

Stav úverov na bývanie vzrástol aj v marci. Ako vyplýva z údajov Národnej banky Slovenska (NBS), ku koncu tretieho mesiaca to bola suma cez 31 mld. eur pri medziročnom zvýšení o 10 %. Tempo rastu sa oproti predošlému mesiacu nepatrne spomalilo. Podľa analytičky Poštovej banky Jany Glasovej treba počítať s rastom úrokových sadzieb. Viaceré banky už ohlásili zvyšovanie sadzieb pri hypotékach. To naznačuje, že časy historicky najlacnejších úverov na bývanie sa pomaly končia.

04.05.2020 14:14
debata

Zadlžovanie sa slovenských domácností stále však patrí podľa Glasovej medzi najrýchlejšie v rámci EÚ. Dôvodom je priaznivá situácia na trhu práce, rastúce mzdy a nízke úrokové sadzby z úverových produktov. „U nás zadlženosť podporuje aj fakt, že našinci zväčša chcú vlastniť nehnuteľnosť, v ktorej bývajú,“ konštatuje analytička.

Práve z dôvodu rastúcej zadlženosti začala NBS postupne od júla 2018 zavádzať prísnejšie pravidlá pre poskytovanie úverov. Ich cieľom je dosiahnuť, aby slovenské domácnosti neboli príliš zadlžené v porovnaní s ich príjmami a aby sa predišlo problémom so splácaním úverov v prípade, keď sa zvýšia úrokové sadzby, s čím treba podľa Glasovej počítať. NBS zaviedla prísnejšie opatrenia aj preto, aby zmiernila dopad spomaľovania ekonomiky na domácnosti.

Za posledných vyše desať rokov objem úverov na bývanie výrazne stúpol, v roku 2009 to pritom nebola ani suma 10 mld. eur. Úvery na bývanie poskytuje 17 bánk. Hypotekárne banky v minulosti postupne rozširovali možnosti financovania bývania aj o spotrebné úvery zabezpečené nehnuteľnosťou a iné úvery na bývanie. Tieto úvery na bývanie postupne začali nahrádzať klasické hypotéky. V rámci stavebného sporenia pôsobia na trhu tri stavebné sporiteľne.

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #úvery #Národná banka Slovenska