Minister dopravy chce zrušiť vlaky zadarmo pre seniorov nad 62 rokov

Pre koronavírus má načas skončiť bezplatné cestovanie vlakmi pre dôchodcov nad 62 rokov. A to až do odvolania. Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) navrhol vláde schváliť príslušné uznesenie na základe odporúčania Ústredného krízového štábu.

26.04.2020 10:51 , aktualizované: 16:31
vlak Foto:
Bezplatné vlaky majú byť pre dôchodcov nad 62 rokov zrušené až do odvolania.
debata (825)

VIDEO: O čo menej dôchodcov bude cestovať, o to lepšie sa budeme mať, môžeme napríklad rýchlejšie otvárať obchody, tvrdí premiér Igor Matovič. Vo vlakoch mu cestuje šesťtisíc „pokušení“.

Video

„Dôvodom na toto dočasné opatrenie je ekonomická motivácia na zníženie rozsahu cestovania vybraného okruhu cestujúcich okrem nevyhnutnej potreby, eliminovanie blízkeho kontaktu medzi cestujúcimi a s tým súvisiace zníženie rizika prenosu ochorenia COVID-19,“ oznámil rezort dopravy v predloženom materiáli.

Kabinet má podľa návrhu ministra dopravy a výstavby a na odporúčanie Ústredného krízového štábu pozastaviť platnosť uznesenia vlády z roku 2014 o zavedení bezplatnej prepravy. A to až do odvolania pre ľudí, čo dovŕšili 62 rokov. Ide o poberateľov dôchodkov podľa zákona o sociálnom poistení.

"Tisíce dôchodcov cestujú naďalej vlakmi a nie za prácou, ale krížom-krážom po republike,“ povedal v nedeľu k návrhu premiér Igor Matovič. Vláda podľa neho o návrhu rezortu dopravy ešte nerokovala. Ide o odporúčanie krízového štábu, dodal premiér.

Všetci dôchodcovia

Pozastavenie sa však týka aj poberateľov vdovských, vdoveckých, sirotských a invalidných výsluhových dôchodkov podľa zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov. Minister dopravy má následne bezodkladne priamo rozhodnúť o neuplatňovaní príslušnej časti každej zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme, ktorá sa vzťahuje pre túto oblasť a pre tieto kategórie cestujúcich.

„Dočasným zrušením bezplatnej prepravy aj pre ostatné okruhy cestujúcich sa nezruší možnosť ich cestovania,“ informoval rezort dopravy. Cestovanie bude naďalej bez obmedzenia. Cestujúci si však bude musieť zakúpiť lístok.

Len vybrané zľavy

"Pre osoby nad 70 rokov bude umožnené cestovať za cenu len 0,15 eura za každých 50 kilometrov,“ vysvetľuje ministerstvo dopravy. Ľudia nad 60 rokov budú môcť využiť zľavu 40 percent zo základného cestovného.

Ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím budú mať možnosť využiť zľavu 60 percent zo základného cestovného. A pravidelne dochádzajúci do zamestnania zase zľavu 50 percent. V ponuke budú aj ostatné zľavy – teda zľava 15 percent pri ceste do 60 kilometrov či zľava 10 percent pre predplatné cestovné lístky na určitý čas.

Bezplatná železničná preprava žiakov a študentov je dočasne pozastavená do odvolania už od 1. apríla. Rozhodnutie vlády z 27. marca platí pre žiakov a študentov do 26 rokov vrátane školopovinných detí od šesť do šestnásť rokov až do odvolania počas zatvorenia všetkých typov škôl. Žiaci a študenti podľa Železničnej spoločnosti Slovensko v jej vlakoch od 1. apríla cestujú so zľavou 50 percent z obyčajného cestovného v 2. vozňovej triede.

825 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky zadarmo #koronavírus