Vlakom cestuje o 80 percent menej ľudí. Železniciam sa prepadli tržby

Národný osobný vlakový dopravca v súvislosti s opatreniami proti koronavírusu a obmedzením prepravy od polovice marca vypravuje denne o tretinu vlakov menej, viac ako tisíc namiesto jeden a pol tisíca spojov.

24.04.2020 10:12
debata

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., (ZSSK) zaznamenala z dôvodu obmedzenia prevádzky pre koronakrízu od polovice marca pokles tržieb a počtu cestujúcich o vyše 80 %. Úvery, nájmy a zamestnancov však musí platiť aj ďalej, preto znižuje náklady, kde sa dá. Uviedol riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK Tomáš Kováč, v súvislosti s prijatými krízovými opatreniami sa tieto náklady môžu v ďalších mesiacoch zvyšovať práve z dôvodu rastu cien nakupovaných tovarov a služieb a obmedzenej dostupnosti na trhu.

Národný osobný vlakový dopravca v súčasnosti vypravuje denne približne o tretinu vlakov menej ako pred začiatkom viac ako mesiac trvajúcej pandémie koronavírusu. Namiesto pôvodných zhruba 1 540 spojov za deň je tov súčasnosti len 1 015 spojov. „To nám na jednej strane prináša úspory pri platbách za dopravnú cestu pre Železnice Slovenskej republiky či v spotrebe energií a palív. Na druhej strane táto úsporná prevádzka zásadným spôsobom znižuje našu efektivitu, keď nevyužívame naplno naše technické a personálne možnosti,“ upozornil Kováč.

ZSSK prepravila v prvom štvrťroku tohto roka 11,14 milióna cestujúcich, čo je medziročne o 21,1 % menej. Vlani v tom istom období jej vlaky previezli ešte 14,25 milióna osôb. Podiel cestujúcich s nárokom na bezplatnú prepravu sa znížil zo 45,63 % na 41,60 %. Spoločnosť zároveň v úvodnej štvrtine roka zaznamenala medziročný pokles tržieb o 19,15 % na 19,06 mil. eur, pred rokom v uvedenom období dosiahla tržby v objeme 24,39 mil. eur.

Pre aktuálnu situáciu a bez ohľadu na dĺžku jej trvania je podľa spoločnosti jej pôvodne plánovaný vyrovnaný rozpočet v tomto roku už nereálny. „O dôsledkoch zníženia výkonov a následne predpokladaného pomalého nárastu cestujúcich v osobnej vlakovej doprave budeme spolu s nami navrhovanými riešeniami intenzívne hovoriť s našim akcionárom – ministerstvom dopravy,“ poznamenal Kováč.

ZSSK sa napriek obmedzenej prevádzke nechystá prepúšťať, v súčasnosti eviduje 5 838 zamestnancov. Spoločnosť počíta s tým, že situácia okolo koronavírusu sa upokojí a najneskôr o niekoľko mesiacov nabehne na štandardný systém fungovania. „Avšak vzhľadom na dlhodobé zníženie výkonov sa predstavenstvo ZSSK rozhodlo, že 10 % zamestnancov zostane doma na 80 % mzdy a všetci ostatní zamestnanci budú doma na 80 % mzdy každý piatok. Týka sa to administratívnych či technicko-hospodárskych zamestnancov, resp. zamestnancov, ktorí nezabezpečujú priamo vozbu vlakov,“ priblížil Kováč. Týmto spôsobom podľa neho vedia ušetriť zhruba 200-tisíc eur mesačne. Dopravca má na západe Slovenska naďalej nedostatok rušňovodičov a vlakvedúcich. Inde na Slovensku ich má prebytok, ktorý vyrovnáva presúvaním výkonov tak, aby zabezpečil čo najefektívnejšie využitie pracovníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #ZSSK