Štát začal vyplácať pomoc po viac ako mesiaci pandémie

V utorok večer začali zamestnanci úradov práce nahadzovať do centrálneho registra zmlúv prvé dohody o vyplácanie štátnej podpory súkromným firmám. Reálne peniaze začali na účty podnikateľov odchádzať v stredu ráno o deviatej hodine. Medzi prvým žiadateľmi je aj 17 veľkých podnikov s tisíckami zamestnancov.

22.04.2020 13:08 , aktualizované: 17:52
psa trnava, auto, automobilka Foto: ,
Zo schém pomoci predstavených ministerstvom práce môžu čerpať peniaze len súkromné firmy. O financie nemôžu žiadať napríklad mestám patriace podniky verejnej dopravy, ktoré tiež nechali doma značnú časť vodičov.
debata (15)

„Ide o najväčšiu finančnú pomoc v histórii Slovenska v objeme 1,4 miliardy eur,“ povedal minister práce Milan Krajniak. Zároveň v prípade potreby je vláda pripravená sumu zvýšiť na rovné dve miliardy eur. Za meškaním pomoci bolo podľa ministra práce zosúladenie pravidiel v rámci únie a podmienka ich zverejnenie v európskom vestníku. Podpora je totiž financovaná z eurofondov. V stredu, najneskôr vo štvrtok dostane na účet peniaze prvých 720 domácich firiem.

Dve verzie kurzarbeitu

Zamestnávatelia peniaze dostali na základe podpísanej dohody. Ďalšie mesiace musia štátnym úradníkom poslať len výkazy. V nich bude uvedené, koľko zamestnancov museli pre pokles tržieb nechať doma. Tento systém pomoci je v nemeckých krajinách označovaný ako skrátený pracovný čas, takzvaný kurzarbeit.

Na Slovensku funguje vo dvoch variantoch. V prvom štát prispeje firmám na mzdu jedného zamestnanca maximálne 1 100 eur za podmienky, že zamestnanec za čas strávený doma poberá 80 percent svojho priemerného platu. V druhom je maximálna finančná pomoc na jedného človeka len 880 eur. Toto platí, ak robotník dostáva menej ako 80 percent svojej priemernej mzdy. V optimálnom prípade mzda zamestnanca klesne len o pätinu. Zvyšných 60 percent zaplatí štát a 20 dá zo svojho samotný zamestnávateľ.

"Práve kurzarbeit pomohol nemeckým firmám zvládnuť predchádzajúcu krízu. Lenže tam to funguje trochu inak ako u nás,“ povedal ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Samotné firmy sa totiž priebežne skladajú na vyzbieranie zdrojov potrebných na financovanie kurzarbeitu. "Zároveň podniky môžu zamestnancov nechať doma na zníženej mzde len po súhlase odborov. V prípade problémov môže byť táto podpora vyplácaná až jeden rok,“ dodal Baláž. Ešte v minulom storočí spustenie systému kurzarbeitu zachránilo pracovné miesta desaťtisícom nemeckých baníkov. V súčasnosti sa systém podpory používa hlavne v automobilovom priemysle.

SOS fond

Podnikatelia štátu vyčítajú, že podávanie žiadosti je spojené s príliš veľkou byrokraciou a výsledkom je slabý záujem. "Od 6. apríla 2020 zaevidovali úrady práce, sociálnych vecí a rodiny 30 365 žiadostí. Po spracovaní už pripravili na podpis žiadateľom 4 740 dohôd o poskytnutí príspevku na mzdy zamestnancov v rámci opatrenia 1. Ďalších 10 414 dohôd pôjde SZČO, ktoré v rámci opatrenia 2 požiadali o príspevok na náhradu straty príjmu,“ priblížila hovorkyňa ministerstva práce Veronika Husárová.

Minister práce tvrdí, že napriek pomoci všetkým ľuďom nemá každý nárok na štátom vyplácané peniaze. Pre tieto krajné prípady sa preto vytvorí špeciálny humanitárny fond rezortu práce. „Ten pomôže individuálnym prípadom, ktoré nemajú nárok na súčasnú podporu. Napríklad mimo súčasných schém sa ocitla matka dvoch detí, ktorá tesne pred pandémiou odišla pracovať do Rakúska a dnes nemá nárok na žiadne peniaze,“ dodal Krajniak. Aktuálne môžu ľudia z humanitárneho fondu dostať maximálne 800 eur za rok.

„Pracujeme na zvýšení tohto príspevku,“ ubezpečil Krajniak. Do konca týždňa majú byť tiež zverejnené formuláre žiadostí pre ľudí pracujúcich na dohodu a majiteľov jednoosobových spoločností s ručením obmedzeným.

Zo schém pomoci predstavených ministerstvom práce môžu čerpať peniaze len súkromné firmy. O peniaze nemôžu žiadať napríklad mestám patriace podniky verejnej dopravy, ktoré tiež nechali doma značnú časť vodičov. Rovnako aj verejné školy majú doma tisícky kuchárok, upratovačiek a školníkov. „Pre štátnych zamestnávateľov sa pripraví špeciálna schéma pomoci. Tá bude pravdepodobne v prípade nepedagogických zamestnancov pod gesciou ministerstva školstva,“ ubezpečil Krajniak.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #prvá pomoc #podnikatelia #živnostníci #Milan Krajniak