Uvoľňovanie opatrení: Od stredy sa otvoria maloobchodné prevádzky a služby

Vláda predstavila štyri fázy plánu postupného uvoľňovania ekonomiky. Ten dostal názov "Niečo za niečo". Od stredy 22. apríla tak budú môcť byť otvorené maloobchodné prevádzky a služby do 300 m2. Rovnako sa uvoľnenie bude týkať aj prevádzok verejného stravovania, avšak len cez predajné okienko. Na tlačovej konferencii to vyhlásil premiér Igor Matovič (OĽaNO).

20.04.2020 17:20 , aktualizované: 19:14
debata (456)

Zelenú čiastočne dostanú aj predajne automobilov a autobazárov. Opätovne sa otvoria aj športoviská pre potreby bezkontaktného športu, avšak bez občerstvenia, využívania šatní či sociálnych zariadení. Uvoľnenie sa týka aj ubytovacích prevádzok, ktoré slúžia na dlhodobé ubytovanie, avšak bez stravovania. Ľudia by za presne určených podmienok mohli navštevovať aj vonkajšie trhoviská.

Ďalšie fázy postupne

To, kedy a za akých podmienok pristúpi vláda k ďalším fázam, bude závisieť od zvládnutia situácie po prvých uvoľneniach. „Ak nebudeme mať nárast prípadov a zvládame to, prejdeme na ďalšie. Ideálne v dvojtýždňových cykloch,“ povedal Matovič. V prípade, že dôjde k zvýšenej miere prípadov nákazy, prevádzky vláda opätovne zavrie.

V druhej fáze by sa uvoľňovanie malo dotknúť aj krátkodobých ubytovaní bez spoločného stravovania, taxislužieb či kaderníctiev. A to za konkrétnych podmienok. Fungovať by mali začať aj vonkajšie turistické atrakcie, detské kluby do desať rokov, bohoslužby či svadby. Tretia v sebe zahŕňa väčšie obchodné prevádzky, ako aj vonkajšie terasy, či múzeá a galérie.

Medzi treťou a štvrtou fázou, do ktorej patria aj masové podujatia, otvorenie vnútorných športovísk a organizácia športových podujatí, však premiér očakáva väčší časový odstup.

„Všetci by sme si želali, aby sme postupne mohli upúšťať od opatrení. Treba však postupovať opatrne,“ dodal hlavný hygienik Ján Mikas. Opätovne preto všetkých vyzval na opatrnosť a dodržiavanie zvýšených hygienických opatrení.

Hodiny pre seniorov sa skrátia

Nové pravidlá budú od stredy platiť aj pre seniorov. Tým sa menia prioritné otváracie hodiny na nakupovanie. Vo všetkých prevádzkach budú mať po novom vyhradené dve hodiny každý pracovný deň, a to od 9.00 do 11.00 hodiny. „Chceme, aby ho dôrazne využívali a nechodili nakupovať v iný čas. Ak nechodia do práce, nemal by to byť problém,“ povedal Matovič.

Rovnako by chcel premiér vláde navrhnúť možnosť poskytnúť seniorom stravné lístky na nákup obedov z reštaurácií, ktoré v súčasnej situácii potrebujú dotáciu od štátu. Tie by tak podľa neho získali klientelu, a dôchodcovia by nemuseli tak často nakupovať potraviny. „Zároveň by im obedy rozvážali taxikári, ktorí v súčasnosti takisto bojujú s nedostatkom príjmov,“ dodal premiér.

© Autorské práva vyhradené

456 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #otváranie obchodov