Časy extrémne lacných hypoték sa chýlia ku koncu

Koronavírus zasiahol úvery. Požičať si peniaze na kúpu domu či bytu bude drahšie ako pred pandémiou. Úroky dvihla už tretia domáca banka. Ako prvá zvýšila sadzby UniCredit Bank, nasledovala ČSOB a VÚB banka. Tesne pred príchodom pandémie najnižšie úroky na hypotékach atakovali úroveň 0,5 percenta za rok.

18.04.2020 06:00
hypotéka, dom, reality Foto:
Domáce banky sa namiesto predháňania v poskytnutí čo najlacnejšej pôžičky začínajú pripravovať na rastúci počet ľudí bez práce a zdražujú úvery.
debata (31)

"Z dôvodu situácie na finančných trhoch sa bankám zvyšujú náklady na financovanie. Z tohto dôvodu sme mierne upravili úrokové sadzby,“ potvrdil pre denník Pravda hovorca VÚB banky Dominik Miša. Konkrétne pri štyri roky fixovanej úrokovej sadzbe prišlo k zvýšeniu z 0,99 na 1,09 percenta. Pri tej päťročnej fixácii na 1,19 percenta. Hypotéky s jednou sadzbou na desať rokov išli z 1,49 na 1,79 percenta.

Zdá sa, že domáce banky sa už chystajú na rastúci počet ľudí bez práce. Podľa najnovšej makroprognózy príde o prácu 80-tisíc ľudí. Okrem toho o odklad úverov už požiadali desaťtisíce zamestnancov. Pravdepodobne tak nejde o posledné zvyšovanie sadzieb. "V ďalších mesiacoch sa zrejme už prejaví neistota z hĺbky a trvania hospodárskej recesie. Jej dosahu na pracovný trh a finančnú situáciu domácností,“ povedal hlavný analytik VÚB banky Zdenko Štefanides. Zmeny v dopyte po hypotékach nie je zatiaľ príliš vidieť, dobiehajú totiž transakcie dohodnuté pred vypuknutím pandémie, dodáva.

Najrazantnejšie, a to až o pol percentuálneho bodu, zdražila ešte v marci hypotéky UniCredit banka. "Banka pravidelne upravuje úrokové sadzby a ich cena závisí od trhovej situácie a od ceny zdrojov. Dopyt po hypotékach sa prechodne znížil,“ povedala hovorkyňa UniCredit bank Zuzana Ďuďáková. V tomto finančnom dome sa aktuálne hypotéka s tri roky fixovanou úrokovou sadzbou predáva za 1,09 percenta. Na päť rokov však už s 1,29-percentným úrokom, na sedem rokov je sadzba 1,49 percenta a na desať rokov 1,69 percenta. Práve UniCredit Bank pritom v minulosti patrila k lídrom v zlacňovaní hypoték.

Tretím finančným domom zasiahnutým nečakaným trendom zdražovania je ČSOB banka. "S účinnosťou od 9. apríla sme zvýšili úrokovú sadzbu pri hypotékach s 10-ročnou fixáciou, a to o dve desatiny percentuálneho bodu, na 1,29 percenta. Úroky pri iných fixáciách sa nemenili,“ povedala hovorkyňa ČSOB banky Anna Jamborová.

Lacné časy sú za nami

"Momentálne je hlavným dôvodom zvyšovania úrokových sadzieb zdražovanie medzibankových zdrojov. Samotné banky si teda dnes požičiavajú peniaze drahšie a tento fakt premietli do úrokov na hypotékach,“ povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný kompas Maroš Ovčarik. Podľa neho zdražovanie bude pokračovať aj v najbližších mesiacoch. A to pre nárast nesplácaných úverov a klesajúci záujem o nové pôžičky.

Na druhej strane sa podľa Ovčarika Európska centrálna banka masívnym tlačením peňazí snaží aj naďalej udržať lacné úvery. Momentálne totiž už nekupuje len dlhopisy krajín, ale aj firiem či samotných bánk. "Preto nepočítam s prudkým zdražovaním hypoték a skôr aj naďalej pôjde o nárast v desatinách percentuálneho bodu,“ dodal Ovčarik. Všetko bude, samozrejme, závisieť od toho, ako veľmi koronavírus paralyzuje domácu ekonomiku.

Tisíce žiadostí o odklad

Ľudia už začínajú pre stratu príjmu žiadať o odklad splátok úverov. VÚB banka už eviduje tisícky žiadostí. "Najviac ich je na spotrebné úvery, takmer dvojnásobok oproti hypotékam, potom nasledujú Quatro produkty,“ povedal Miša. Súčasná vláda s bankami dohodla možnosť deväťmesačného odkladu splátok hypoték a polročného odkladu spotrebných úverov. Počas tohto obdobia nepríde k zmrazeniu úrokov a klienti bankám preto navyše zaplatia desiatky až stovky eur.

Napríklad deväťmesačné odloženie splátok tridsaťročnej hypotéky vo výške 100-tisíc eur vyjde na 419 eur. Táto suma platí pri zachovaní ročného úroku vo výške jedného percenta. "Odklad splátok totiž neznamená odpustenie splátok a v súlade s legislatívou sa zostatok úveru úročí aj počas obdobia odkladu,“ upozornila Jamborová. Finančné domy odporúčajú klientom využiť odklad splátok len v krajnom prípade. Požiadať oň možno počas celej doby trvania pandémie, dodala Jamborová.

Ďalší rast úrokov na obzore?

Dlžníci budú mať obrovské problémy hlavne v prípade, ak Európska centrálna banka nezabráni prudkému rastu úrokov. Tesne pred vypuknutím pandémie sa tridsaťročná hypotéka vo výške 100-tisíc eur predávala s ročným úrokom 0,5 percenta. Samotná výška mesačnej splátky je 299 eur. V prípade zvýšenia úroku na rovné tri percentá stúpne mesačná splátka o 123 eur, na 422 eur. Z pohľadu jedného roka zvýšenie úrokov predraží splácanie hypotéky o 1 476 eur.

Klienti bánk majú nemenné úroky len počas trvania fixácie úrokovej sadzby. V súčasnosti majú ľudia najčastejšie záujem o trojročný alebo päťročný fix. No podľa expertov je rozumné až desaťročné fixovanie úrokovej sadzby.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #hypotéka #úroky #zdražovanie #koronavírus