Česko má už plán otvárania prevádzok. A Slovensko?

U českých susedov už vláda prejednala harmonogram postupného uvoľňovania podnikateľských a iných činností. A to v piatich etapách. Začať by sa malo už 20. apríla - maloobchodmi. Ak nedôjde k zhoršeniu epidemiologickej situácie, zelenú by postupne mali dostať aj väčšie prevádzky a kultúrne podujatia.

16.04.2020 13:14
debata (82)

Slovensko na podobný plán zatiaľ stále len čaká. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) na utorkovej tlačovej konferencii avizoval, že už budúci týždeň upresní ako, a kedy prevádzky budú môcť otvoriť. O ktoré konkrétne pôjde, a kedy sa s otváraním začne, však nepovedal.

Najprv maloobchody, potom nákupné centrá

V Čechách sú veci jasné. Už od budúceho pondelku by opätovne mohli začať fungovať remeselníci, autobazáre, autosalóny, či farmárske trhy. Za presne určených podmienok by mali opätovne začať aj tréningy športovcov. Zelenú dostanú aj malé svadby a individuálne konzultácie či skúšky študentov v posledných ročníkoch na univerzitách a vysokých školách. Ich počet však nebude môcť presiahnuť päť osôb na jednom mieste.

Na Slovensku ostali termíny štátnych skúšok a obhajoba záverečných prác v réžií samotných vysokých škôl. Tie vo väčšine prípadov pristúpili k ich odkladu, respektíve sa uskutočnia v málopočetných skupinách a podľa pokynov jednotlivých fakúlt.

Česi však idú aj ďalej. Ak nedôjde k výraznému zhoršeniu situácie, už 8. júna otvoria nákupné centrá a vnútorné priestory stravovacích zariadení. K bežnej prevádzke by sa mali vrátiť aj divadlá a športové akcie. Kapacita divákov však nemôže presiahnuť päťdesiat ľudí. Fungovať by tým pádom mohli aj iné športové podujatia, aj keď len bez divákov.

Otvorenie podobne veľkých prevádzok je na Slovensku v nedohľadne. Premiér sa však vyjadril, že miesta s najväčším epidemiologickým rizikom, medzi ktoré zaradil práve organizované akcie a nákupné centrá, dostanú povolenie ako posledné.

Českí žiaci sa vrátia do škôl

U severozápadných susedov sa počíta aj s tým, že v pondelok 25. mája, sa do škôl vrátia žiaci prvého stupňa základných škôl. Aj keď len v obmedzených skupinách po pätnástich a s jedným dieťaťom v lavici. Staršie ročníky si budú musieť počkať až do júna. V danom mesiaci vláda plánuje aj maturitné a praktické skúšky na odborných školách.

Na Slovensku zatiaľ došlo len k povoleniu maturít a prijímačiek na stredné školy, aj to za prísnych hygienických podmienok. To, či sa ešte tento rok niektorí žiaci vrátia do školských lavíc, je zatiaľ otázne. Ministerstvo školstva by sa touto možnosťou zaoberalo len v prípade, že by to povolil hlavný hygienik Ján Mikas. Ak by však k tomu došlo až v máji, nemá podľa šéfa rezortu Branislava Gröhlinga (SaS) zmysel hnať deti do škôl na jeden mesiac, pokiaľ online výučba funguje.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #koronavírus