Pendlerov zbrzdil koronavírus, no nie nadlho

Slováci, ktorí pravidelne dochádzali za prácou do zahraničia, takzvaní pendleri, zažívajú ťažké obdobie. Mnohí z nich na istý čas nemajú pre koho pracovať. Situáciu im skomplikoval koronavírus. A s ním spojené karanténne opatrenia či zatvorené rezorty.

16.04.2020 10:48
debata (14)

„Novú sezónu som mala začať v marci, no kvôli tejto situácii som už od októbra doma a netuším dokedy,“ povedala čitateľka denníka Pravda Daniela, ktorá pracuje pre hoteli v talianskom meste Lana v Južnom Tirolsku. V podobnej situácii je mnoho ďalších. Podľa najaktuálnejších údajov Eurostatu z roku 2018 dosiahol počet Slovákov, ktorí žijú doma, no za prácou pravidelne dochádzajú, 138-tisíc. Celkovo tak pendluje 5,5 percenta pracujúcich Slovákov. Súčasná situácia však pre viacerých z nich nevyzerá ružovo.

Predčasne ukončená sezóna

Mnohým načas pozastavili turnusy, iných kvôli zavretým rezortom poslali domov skôr. „Osobne poznám množstvo ľudí, ktorí museli už v polovici marca ukončiť sezónu, respektíve na ňu ani nenastúpili. Tá mala trvať až do mája,“ povedala Daniela. O prípadnom odškodnom alebo dátume opätovného nástupu ich dosiaľ nik neinformoval.

Pokles pendlerov očakáva aj analytička WOOD & Company Eva Sadovská. Daný stav by však nemal byť dlhotrvajúci. „V budúcnosti zrejme toto číslo opäť porastie a bude blízke úrovniam pred vypuknutím COVID-19,“ povedala pre denník Pravda Sadovská.

Problémy majú aj cudzinci

Spomedzi krajín V4 dobiehajú Slovensko množstvom aktívnych pendlerov južní susedia. Počet Maďarov s trvalým pobytom doma, ktorí však pracujú v zahraničí, predstavuje 2,4 percenta všetkých zamestnaných. Aj im však situáciu komplikuje pandémia.

„Pracujem ako au-pairka pre maďarskú rodinu žijúcu v Londýne. Motivovala ma hlavne finančná odmena. Také peniaze by som nikdy doma nezarobila,“ povedala pre denník Pravda Maďarka Zsuzsana. Aj jej zamestnávatelia sa však po vypuknutí pandémie rozhodli situáciu riešiť radikálne. Návratom domov, ktorý sa týkal aj jej.

„Prileteli sme naspäť. Už dva týždne bývame v ich dome na maďarskom vidieku. Zatiaľ si ma tu držia, no neviem, dokedy mi budú ochotní platiť rovnakú sumu, ako to bolo v Londýne,“ dodala Zsuzsana. Ľudí, ktorí sú na tom podobne, pozná viac. Dokopy je pendlujúcich Maďarov až 104,5 tisíca.

Finančné ohodnotenie a pracovné príležitosti

Až 47-tisíc žien a 91-tisíc mužov sa pre prácu v zahraničí rozhodlo práve pre lepšie podmienky a vyšší plat. „Chcela som zarobiť peniaze na opravu domu. Na Slovensku som nemala vyhliadku lepšieho zárobku,“ povedala Daniela, ktorá by sa do Južného Tirolska po uvoľnení opatrení rada vrátila.

Podľa Evy Sadovskej boli zahraničné pracovné príležitosti lákadlom hlavne v období, keď malo Slovensko vyššiu mieru nezamestnanosti a pasovalo sa s nedostatkom voľných pracovných pozícií. Za prácou tak väčšina pendlerov odišla do Česka, Rakúska a Nemecka. Muži sa väčšinou zamestnajú v stavebnej oblasti, ženy zase v zdravotníctve. Obe pohlavia však často pracujú aj v gastronómii a cestovnom ruchu.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #pendleri