Platforma pre zdravotníckych dobrovoľníkov je hotová, Krajčí ju podporil

Občianska iniciatíva Hackvirus.sk vytvorila platformu pre zdravotníckych dobrovoľníkov smepripraveni.sk. Tá má združovať všetkých lekárov, medikov a ďalších ľudí so zdravotníckym vzdelaním, ktorí by akýmkoľvek spôsobom vedeli byť nápomocní nemocniciam. Projekt podporil aj Ústredný krízový štáb, záštitu nad ním prevzal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

31.03.2020 13:59
debata (4)

Iniciatíva Hackvirus.sk už od začiatku marca zbierala nápady od bežných obyvateľov, ktoré by dokázali pomôcť v boji s koronavírusovou pandémiou. Jednou z najčastejších tém, ktorú iniciovali lekári spoločne s medikmi, bolo práve dobrovoľníctvo ako možnosť akútnej pomoci zdravotníckym zariadeniam. „Okamžite sme sa s nimi spojili a začali na riešení pracovať spoločne s Campus cowork a spoločnosťou Solved,“ povedal Andrej Krúpa, jeden zo zakladateľov Hackvirus.sk. Výsledkom je platforma smepripraveni.sk.

Tá má združovať čo najviac dobrovoľníkov z radov odborníkov. „Zámerom platformy je dať dohromady čo najviac ľudí, ochotných a schopných pomôcť v čase narastajúcej pandémie – medikov, zdravotných sestier, záchranárov, zubárov, ošetrovateliek či ďalších zdravotníckych pracovníkov,“ povedal Tomáš Brngál, ďalší zo zakladateľov.

ZostaňZdravý a Sygic sa spájajú

Hašterenie počas pandémie s vírusom sa nevypláca. Prišli na to aj ľudia z iniciatívy ZostaňZdravý a tím zo spoločnosti Sygic. Tí totiž ešte pred niekoľkými dňami prišli s vlastnými aplikáciami na identifikáciu počtu nakazených koronavírusom. Princíp aplikácií takmer rovnaký, spolupráca nikde. Zúfalá situácia si však vyžaduje zúfalé riešenia. A tak došlo k podpísaniu memoranda o spolupráci.

Obe strany sa tak zaviazali, že sa budú vzájomne podporovať s vyšším cieľom – zachrániť ľudské životy a zastaviť nákazu. „Spoločnými silami môžeme výrazne znížiť negatívny dopad tejto epidémie na zdravie a životy obyvateľov Slovenska, ako aj na slovenskú ekonomiku,“ píšu signatári. K podpore vyzývajú aj občianske združenie Slovensko.Digital, Národné centrum zdravotníckych informácií a Ministerstvo zdravotníctva, ktorému obe aplikácie už od začiatku ponúkajú úplne bezplatne.

Vzdelávanie a pomoc v jednom

Platforma poskytuje viacero funkcionalít. Na jednej strane ma zdravotnícky personál združovať na jednom mieste, na strane druhej umožní vzdelávanie dobrovoľníkov. Zároveň na nej budú umiestnené najnovšie informácie, aktuálne štúdie, vyhlásenia oficiálnych inštitúcií a poskytne aj možnosť viesť diskusiu zúčastneným.

Nemocnice tak získajú prehľad o množstve dobrovoľníkov, ktorí sú v danej lokalite k dispozícii, odborníci zase službu, do ktorej sa ľahko zaregistrujú, a ktorá zjednoduší ich lokalizovanie.

Je pripravená na odovzdanie

Platforma je v súčasnosti hotová a jej tvorcovia sú ochotní ju ministerstvu zdravotníctva odovzdať bezplatne. „Platformu vieme na základe požiadaviek štátu či ministerstva upraviť tak, aby fungovala čo najúčinnejšie,“ dodáva Juraj Gago ďalší zo zakladateľov.

Ministerstvo nad platformou záštitu už prebralo, plnú podporu dostala od ministra Krajčího. Garantom sa stal uznávaný virológ, profesor Vladimír Krčméry, ktorý je v súčasnosti členom Ústredného krízového štábu a poradca vlády.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníci #koronavírus