Obchodom chýbajú ľudia

Niekde prepúšťanie, inde nedostatok zamestnancov. Tak to vyzerá podľa portálu Profesia.sk. Celkovo však počet ponúk klesá, hoci to neplatí pre všetky odvetvia. V minulom týždni ich na portáli bolo vyše štyroch tisíc, no oproti začiatku mesiaca ide o pokles – a to o 800 ponúk.

31.03.2020 12:00
debata (4)

Najviac pracovných ponúk pribudlo v potravinárskom priemysle. Práve tu ľudia chýbajú. Adekvátne tomu vzrástol aj počet inzerátov na pracovné pozície predavač či pokladník. Počet ponúk stúpol rádovo o 400 inzerátov na miesta predavač a pokladník.

Obavy z pandémie totiž rozpútali nákupnú horúčku. Reťazce tak majú v posledných týždňoch väčšie tržby ako počas vianočných sviatkov. „Je to, samozrejme, spôsobené koronavírusom a jeho dosahom na spoločnosť,“ povedala hovorkyňa portálu Profesia.sk Nikola Richterová.

Požičaní zamestnanci

„Výpadok pracovnej sily riešia niektoré obchody s potravinami úpravou otváracích hodín, no zrejme im to nepostačuje,“ hovorí Eva Sadovská, analytička z Wood & company. Jednou z možností ako to vyriešiť je aj dočasné vypožičanie si ľudí pracujúcich v reštauráciách či hoteloch. Tí sú totiž momentálne bez práce.

S týmto návrhom prišli práve slovenskí hotelieri. Výsledkom je dohoda o spolupráci s potravinármi. „Vyzývame preto všetky potravinárske prevádzky, aby nahlasovali počet chýbajúcich kapacít v logistike a vo výrobe a na druhej strane ubytovacie a stravovacie prevádzky, či už hotely, reštaurácie alebo iné zariadenia, aby nahlásili počet zamestnancov, ktorých môžu uvoľniť na prácu v potravinárskych podnikoch,“ povedal Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.

Pozitívnym aspektom je, že ľudia pracujúci v hoteloch či reštauráciách majú zdravotné preukazy, ktoré je potrebné mať pri práci v potravinárskom sektore.

Videopohovor

Aj pohovor je možné absolvovať cez internet. Na hľadanie nových zamestnancov tak firmy podľa portálu Profesia.sk využívajú aj videopohovory. Ľudia sa totiž v čase pandémie boja prísť do kontaktu s inými. Využitie takýchto on-line technológií môže firmám eliminovať riziko, že prídu o kvalitných uchádzačov.

Najväčší záujem je aj tak o ponuky na prácu z domu. „V takýchto prípadoch je momentálna odozva na ponuky veľmi vysoká,“ dodala Richterová.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #prepúšťanie #zamestnanci