Štát od Sygicu prijal ponuku na aplikáciu na boj s koronavírusom. Podobná však už funguje

Spoločnosť Sygic mala podľa informácií denníka Pravda štátu odovzdať aplikáciu na boj s koronavírusom. Tá je však takmer identická s rozbehnutou aplikáciou Zostať zdravý, ktorú ešte minulý týždeň predstavil tím lekárov v snahe získať podporu ministerstva zdravotníctva, ktorému ju ponúkal bezplatne.

23.03.2020 09:51 , aktualizované: 12:04
debata (26)

Napriek pozitívnym ohlasom verejnosti a desiatkam tisícom stiahnutí sa jej nedočkala. Nová aplikácia zrejme podobné problémy riešiť nebude. Už teraz má totiž podporu kompetentných.

Lekárska komunita stojaca za pôvodnou aplikáciou Zostaň Zdravý si konanie úradov nevie vysvetliť. „Aplikáciu od Sygic nikto ani nevidel ani netestoval a napriek tomu bola počas posledného možného dňa pred výmenou vlády prijatá ľuďmi z Národného centra zdravotníckych informácií,“ povedala lekárka a členka tímu okolo aplikácie Zostaň Zdravý Vanda Martišková. To pritom s tímom lekárov okolo pôvodnej aplikácie podľa jej slov dlhodobo odmietalo komunikovať. Pričom nepomohla ani medializácia už hotového produktu. Ten si k dnešnému dňu stiahlo okolo 100-tisíc užívateľov.

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) sa pre denník Pravda vyjadrilo s tým, že daná aplikácia je síce dobrou myšlienkou, nie je však pri nej jasná integrácia na komponenty NCZI. „Ak nové aplikácie poskytnú technické rozhrania, radi ich po konzultácii s autormi budeme integrovať,“ dodal hovorca Boris Chmel. Informáciami o tom, že by prebiehali rokovania so spoločnosťou Sygic, respektíve, že by mal štát záujem o ich aplikáciu, vraj nedisponujú.

Zostaň Zdravý: Nik zo Sygicu nás nekontaktoval

Lekári zo Zostaň Zdravý zároveň nechápu správanie spoločnosti Sygic. Tá ich vraj nijakým spôsobom nekontaktovala, ani neponúkla spoluprácu. „Radšej cez vlastné kontakty na úradoch pretlačil svoje riešenie. Príde nám to v kontexte súčasnej kritickej situácie hulvátske,“ povedala Martišková.

Ministerstvo vnútra na otázky denníka Pravda reagovalo tvrdením, že ho oslovila súkromná firma s bezplatnou ponukou, ktorú chce využiť. Aplikácia podľa neho ešte nie je dokončená a viac informácií poskytnú až keď bude použiteľná v praxi.

Sygic: Vývoj sme začali z vlastnej iniciatívy

Denník Pravda oslovil aj spoločnosť Sygic. Tá tvrdí, že aplikáciu začala vyvíjať z vlastnej iniciatívy pred vyše dvomi týždňami a podieľali sa na nej viacerí odborníci aj mimo spoločnosti. O aplikácii Zostaň Zdravý sa vraj dozvedeli v čase, keď už boli obe aplikácie tesne pred dokončením a najlepšie by podľa nich bolo, ak by sa obe zlúčili. „Preto sme vydali zdrojové kódy, aby ktorákoľvek aplikácia mohla použiť naše zdrojové kódy. Takto sme postupovali aj v prípade iných krajín, kde sme v kontakte s podobnými tímami,“ dodal hovorca spoločnosti Sygic Marek Lelovič.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilná aplikácia #koronavírus #Zostaň zdravý