Aplikácia na boj s koronavírusom čaká na odporučenie rezortu zdravotníctva

Zvýšiť ochranu obyvateľstva a zjednodušiť informovanie o výsledkoch prípadného testovania na koronavírus sa rozhodol aj tím lekárov s IT expertmi. Spoločne vyvinuli aplikáciu Zostaň zdravý. Potrebné však je, aby ju odporučilo aj ministerstvo zdravotníctva. To však podľa členov tímu okolo aplikácie nepochopiteľne otáľa. Iná aplikácia zatiaľ neexistuje a podľa slov lekárky a členky tímu Vandy Martiškovej by táto dokázala zachrániť tisíce životov. "Ponúkame ju štátu bezodplatne a zadarmo do okamžitého užívania na boj s nákazou," povedala pre Pravdu Martišková.

19.03.2020 17:29
debata (34)

Aplikácia má na jednom mieste informovať a chrániť. Samozrejme, ak si ju stiahne čo najviac ľudí a získa dostatočnú podporu od kompetentných. Podobné aplikácie skvele zafungovali aj v krajinách ako Nemecko či Izrael a v najbližších dňoch by jej pozitíva mohli okúsiť aj Slováci. Na platforme Android je už dostupná, na schválenie v AppStore stále čaká.

Použitie je podľa jej tvorcov jednoduché a anonymné. Stačí si ju stiahnuť do mobilu. Za pomoci GPS pošle užívateľovi hlásenie, že v daný deň prišiel do kritickej vzdialenosti s niekým, kto bol pozitívne testovaný na koronavírus. Rovnako je schopná upozorniť spätne v prípade, že ste prišli do kontaktu s niekým, kto bol pozitívne testovaný neskôr. „Nebudete vidieť kde ani kedy a nebude použitá ani žiadna mapka,“ povedala Martišková.

Vírus je neviditeľný, no možno aspoň jeho virtuálne zhmotnenie prostredníctvom aplikácie dodá ľuďom o trochu viac zodpovednosti. A ak nie, aplikácia stále dokáže pomôcť aspoň samotným lekárom. Tu však bude potrebná súčinnosť s ministerstvom zdravotníctva. V takom prípade by bolo možné sa cez ňu prihlásiť na testovanie. Aplikácia by ľuďom pomohla nájsť najbližšie odberné miesto. „Pre zdravotníkov táto automatizácia bude znamenať, že nemusia sedieť na telefónoch, triediť nápory volajúcich a usmerňovať ich kam a kedy,“ tvrdí lekárka.

Už dnes sa množstvo ľudí sťažuje, že nevie kam ísť a prípadný negatívny výsledok testovania im ani nie je oznámený. Čo nie je prekvapujúce. Pri množstve prípadov nie je možné zavolať každému, kto nepredstavuje reálnu hrozbu. Ľudia by si však radi boli istí. Došlo totiž aj k prípadu, keď sa pozitívne testovaná osoba o svojej anamnéze dozvedela až z tlačovej konferencie.

Ak aplikácia dostane zelenú, mohla by dopomôcť k väčšej ochrane a informovanosti obyvateľstva. Budú ľudia vďaka tomu viacej zodpovední alebo spanikária? Vyzerá to tak, že si vyberú prvú možnosť. Už teraz si ju totiž do mobilov stiahlo niečo vyše 67 000 užívateľov.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #aplikácia #koronavírus