Seniori dostali vlastné časy na nákup

Najohrozenejšia skupina z pohľadu pandémie koronavírusu – seniori, už v niektorých reťazcoch nakupuje prednostne. V ústrety sa im snažia vyjsť obchodné reťazce Lidl, Kaufland a Billa, ktoré primárne pre nich svoje dvere otvárajú vo vyhradenom čase.

19.03.2020 15:31
debata (5)

Obchodný reťazec Billa sa po konzultácií s predstaviteľmi Jednoty dôchodcov na Slovensku rozhodol vyhradiť pre seniorov čas od 8:00 do 9:00 h. Kaufland a Lidl jednotne vyhradili čas od 13:00 do 14:30.

Reťazce mladších zákazníkov žiadajú, aby brali na seniorov ohľad a dodržiavali, že tento čas je vyhradený primárne pre staršiu vekovú kategóriu. "Nie je v našich silách zabezpečiť dodržiavanie tohto odporúčania, preto prosíme všetkých nakupujúcich o pochopenie a ohľaduplnosť,“ uviedol Tomáš Bezák, hovorca spoločnosti Lidl. Zároveň dodal, že to, ako sa bude ďalej situácia vyvíjať, závisí od každého jedného z nás. Obdobne sa vyjadrila aj hovorkyňa Kauflandu Lucia Langová: "Prosíme zákazníkov, aby boli ohľaduplní a naplánovali si svoje nákupy na iný čas. Ďakujeme.“

Viacerí ľudia sa však na sociálnej sieti pýtali, prečo reťazce zvolili práve tento poobedný čas. Podľa mnohých by bolo logickejšie vyhradiť čas pre seniorov práve v skorších, ranných hodinách. Podľa Bezáka sa takto Lidl rozhodol na základe údajov z posledných dní. "Aktuálny vývoj ukazuje, že práve medzi jednou a pol treťou je v našich predajniach najmenšia frekvencia nakupujúcich,“ uviedol. Zároveň doplnil, že dopoludnia by spoločnosť nedokázala dosiahnuť, aby si prednostne mohli nakúpiť práve seniori.

Denník Pravda kontaktoval aj iné obchodné reťazce s otázkou, či plánujú pre seniorov vyhradiť prednostný čas na nákup. Do konca redakčnej uzávierky sa nám však nevyjadrili.

Vyhradený čas pre seniorov zaviedli od včera aj v susednom Česku. Zatiaľ čo u nás veková kategória na prednostné nákupy určená nie je, u nich môžu takto nakupovať ľudia od 65 rokov. Vyhradené sú pre nich potraviny, drogérie a lekárne v čase od 10:00 do 12:00 h.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #nákupy #seniori #koronavírus