Dane odloží lex koronavírus

Bez sankcií. V ťažkých časoch vláda chystá zrušenie pokút za neskoré podanie alebo zaplatenie daňového priznania. "Sankcie nebudeme uplatňovať, ak fyzické alebo právnické osoby podajú a zaplatia daňové priznanie do konca júna 2020,“ povedal v stredu po rokovaní vlády minister financií Ladislav Kamenický. Nateraz musia všetci, čo komunikujú s daniarmi elektronicky, podať a aj zaplatiť daňové priznanie do konca marca. Výnimku mali len daňovníci, čo už požiadali o odklad.

19.03.2020 10:39
rokovaie vlády, kamenický Foto: ,
Zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister financií SR Ladislav Kamenický a predseda vlády SR Peter Pellegrini
debata (3)

Kamenického ľudia už chystajú takzvaný lex koronavírus. V skrátenom legislatívnom konaní ho však bude musieť prijať nový parlament.

Ministerstvo financií tiež plánuje lekárom odpustiť sankcie za neskoré podanie marcových peňažných výkazov. V súčasnej kríze totiž lekári nemajú čas na administratívu a musia sa venovať pacientom. Vážnejšie ekonomické opatrenia bude však už prijímať nová vláda, ktorá má byť vymenovaná už túto sobotu.

Tá rozhodne aj o návrhu 13 opatrení pre slovenskú ekonomiku, ktoré pripravili dosluhujúci minister financií, minister hospodárstva Peter Žiga a nový minister hospodárstva Richard Sulík. Medzi najdôležitejšie patria bezúročné pôžičky, odpustenie platby daní a odvodov. Z pohľadu prepustených ľudí zasa bude zásadná možnosť načas odložiť splátky hypoték a spotrebných úverov. Končiaca vláda v najbližších dňoch plánuje už prijímať len menšie opatrenia. "Bude treba prijať rázne opatrenia na stabilizáciu ekonomiky a v tomto novej vláde držím palce,“ povedal odchádzajúci premiér Pellegrini.

Česká republika plánuje na záchranu miestnej ekonomiky minúť 37 miliárd eur. „V rámci priamych podpôr postihnutým firmám zvažujeme poskytnúť kompenzácie na vyplácanie mzdy,“ priblížil český minister priemysel a obchodu Karel Havlíček. Ďalej podľa neho Česko zvažuje na určitý čas odpustiť platenie odvodov, priame finančné injekcie, ale aj skrátenie pracovného času. Nie všetky opatrenia budú podľa Havlíčka spustené naraz.

Približne o polovicu menšie Slovensko preto môže pomoc domácim podnikom vyjsť na 18,5 miliardy eur. Presné vyčíslenie finančných nákladov opatrení už bude na pleciach novej vlády.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #koronavírus