Koronavírus ničí slovenské cestovky

Obavy z nákazy, zrušené zájazdy, prázdne lietadlá aj izby. Po aerolinkách cítia epidémiu naplno aj cestovné kancelárie a hotely. Tohtoročná dovolenková sezóna bude viac ako kritická.

12.03.2020 10:00
miláno, koronavírus Foto:
Koronavírus vyprádznil ulice talianskeho Milána.Tohtoročná dovolenková sezóna bude kritická.
debata (18)

"Obmedzenia, ktoré súvisia s cestovaním, pohybom a stretávaním osôb sa výrazným spôsobom podpíšu nielen na cestovnom ruchu, ale aj na dodávateľoch, nadväzujúce služby,“ hovorí prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák. Pocítia ich však podľa neho aj mestá a obce. Počítať treba aj s rastom nezamestnanosti, dodáva.

"Od uplynulého víkendu sa situácia dramaticky zmenila,“ hovorí Harbuľák. Hotely po celom Slovensku už cítia hromadné rušenie pobytov a rezervácií. Storná sa pritom netýkajú len tohto mesiaca, ohrozené sú aj mesiace apríl a máj. Aj preto Harbuľák neočakáva, že sa situácie najbližšie dva až tri mesiace výrazne zmení. Obavy má aj z letnej dovolenkovej sezóny.

V utorok preto hotelieri aj cestovné kancelárie rokovali o spoločnom postupe. Zatiaľ bez výsledku. Zložitú situáciu by mohlo riešiť aj ministerstvo dopravy, ktoré cestovný ruch u nás zastrešuje. To je zatiaľ zdržanlivé. A na otázku či nejakú pomoc pre cestovky a hotely chystá, sa konkrétne nevyjadrilo. Zväz cestovného ruchu vydal pre svojich členov odporúčanie, aby sa klientom snažili vyjsť v ústrety. A to aj pri úprave storno podmienok.

Stiahnuté videá a ospravedlnenie

Skratová reakcia či zlý marketing? Šéf cestovnej kancelárie Bubo Ľuboš Fellner zverejnil v pondelok niekoľkominútové video, v ktorom odporúčal nasadnúť do lietadiel a vyraziť do tepla cez jeho cestovku. Video vyvolalo búrku kritiky. Nepomohla ani druhá nahrávka, kde radil pitie lipového čaju.

Obe nahrávky nakoniec Bubo stiahlo. "Videá boli formulované veľmi nešťastne a neprístojne k situácii. Naším zámerom nebolo nikoho uraziť či dotknúť sa ho. Všetkým dotknutým sa ospravedlňujeme,“ uviedla pre denník Pravda CK Bubo.

Cestovka už zrušila do konca apríla všetky zájazdy do Číny, Talianska a Iránu. „Klientom prihláseným na naše zájazdy do Číny, Iránu a Talianska ponúkame možnosť vrátiť peniaze v plnej výške, alebo vybrať si inú cestu z našej ponuky,“ povedal hovorca CK Bubo Jozef Zelizňák.

Cestovky sa obávajú

"Do letnej sezóny zostávajú ešte tri mesiace, máme tak priestor zájazdy dopredať,“ verí riaditeľ CK Fifo Tibor Bajaník. Predaj sa im totiž pre obavy z nákazy prepadol na takmer dve pätiny bežnej úrovne, dodáva. Pre klientov, čo svoje pobyty rušia sa cestovka podľa Bajaníka snaží nájsť riešenie tak, aby netratili. "S každým klientom, ktorý má tendenciu zájazd stornovať, konzultujeme situáciu a vypočítame mu takzvaný krajný termín,“ hovorí. Situácia sa totiž rýchle mení a stále sa môže aj otočiť.

V cestovnej kancelárií Hydrotour ponúkajú záruku bezplatnej zmeny termínu a destinácie bez storno poplatku. A to až do 15. mája. "Klienti tak majú dosť času, aby nerobili unáhlene rozhodnutia,“ hovorí Tomáš Lazarov z CK Hydrotour. Pozorne však sledujú všetky nové vyhlásenia o opatreniach. S optimizmom sa pozerajú na blížiacu sa jar. „Z vyjadrení odborníkov vyplýva, že práve postupne otepľovanie by malo zabrániť šíreniu tohto vírusu tak ako pri iných vírusoch,“ hovorí Lazarov.

Pomôcť musia aj svetové vlády

Pomocnú ruku malým a stredným podnikom, ktoré ako prvé pocítia dôsledky šíriacej sa nákazy, sa rozhodli podať aj niektoré vlády. Chcú tak zmierniť obrovské straty, ktoré v ekonomike hrozia.

Nemecká vládna koalícia tento týždeň schválila balík opatrení, ktorý má slúžiť ako plán podpory najviac zasiahnutých sektorov. Poskytne tak dotácie firmám, ktoré z dôvodu nákazy museli zamestnancom skrátiť pracovný čas, respektíve ich zisk rapídne klesol. Vo väčšine prípadov ide o firmy pracujúce v hotelierstve, turizme alebo v službách. Na dotáciu majú však nárok len v prípade, ak sa skrátený pracovný čas dotkne minimálne desatiny zamestnancov.

Značnú pomoc ekonomike poskytla aj talianska vláda, ktorá sa v rámci Európy vysporadúva s najmasovejším šírením vírusu. "Využijeme všetky ľudské a ekonomické zdroje, aby sme sa dostali z tejto krízovej situácie,“ povedal taliansky premiér Giuseppe Conte. Už minulý týždeň taliansky minister hospodárstva prisľúbil dotáciu vo výške 7,5 miliardy eur. Rozpočtový deficit krajiny by sa tak zvýšil o 0,3 percenta hrubého domáceho produktu. Výšku dotácie však nakoniec vláda navýšila na sumu 25 miliárd eur. Brusel však opatrenia Talianska na pomoc pri boji s následkami vírusu nebude brať do úvahy pri posudzovaní dodržiavania rozpočtových pravidiel. Talianske banky už teraz ponúkajú odklady splátok firmám, ktoré vírus zasiahol najviac.

Japonská vláda zase sumu, ktorou chcela pomôcť malým a stredným podnikom, zvyšuje o viac ako trojnásobok na 1,6 bilióna jenov (13,44 miliardy eur). Peniaze by tak mali dostať cestovné kancelárie, ale aj tour operátori, ktorí už vyše mesiaca prichádzajú o turistov.

Epidémia sa nedá poistiť

Na zrušenie letov a dovolenkových destinácií, neexistuje žiadne univerzálne pravidlo ani podmienky. Každý zákazník si musí overiť na čo má nárok, dokedy môže objednaný zájazd zrušiť. No ak by Ministerstvo zahraničných vecí SR vyhlásilo, že neodporúča cestu do konkrétnej oblasti alebo krajiny, zájazd by sa zrušil bez storno poplatku pre zákazníka.

Kým však takéto vyhlásenie nie je, záleží na rozhodnutí samotnej cestovnej kancelárie či hotela. Na epidémiu sa totiž nevzťahuje ani poistenie. "Koronavírus v zmysle poistných podmienok totiž nie je poistnou udalosťou v poistení storna zájazdu,“ hovorí Helena Kanderková z poisťovne Allianz. Storno zájazdu zahŕňa len živelné udalosti vojnové či teroristický čin v lokalite. Ak človek vycestuje do krajiny, kde ministerstvo zahraničných vecí neodporúča vycestovať a nakazí sa ochorením, pre ktoré bol vydaný zákaz alebo obmedzenie cestovať, poisťovňa má právo zamietnuť mu vzniknuté liečebné náklady, vysvetlila Kanderková.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovné kancelárie #pandémia #koronavírus