Legislatíva sa musí zmeniť, inak nájomné byty nepribudnú

Pri nájomnom bývaní nepostačí riešiť iba výstavbu, byty sú dlhodobá investícia a treba sa o ne aj starať, upozorňuje v rozhovore pre denník Pravda Michal Huťan, vedúci oddelenia pre oblasť energetiky a realitného trhu v spoločnosti CMS Slovensko.

11.03.2020 10:00
Michal Hutan, Foto:
Michal Huťan, vedúci oddelenia pre oblasť energetiky a realitného trhu v spoločnosti CMS Slovensko.
debata (2)

Hnutie Sme rodina ustúpilo od počtu 25-tisíc nájomných bytov. Považujete tento návrh za reálnejší?

Zhodli sa, že nejaké nájomné byty treba stavať. Koľko ich naozaj bude, to sa ukáže časom. Nájomné byty sa stavajú aj teraz, ale tie počty sú naozaj veľmi nízke. Ďalším problémom je, že nestačí byty postaviť, treba sa o ne aj starať a spravovať ich.

Dá na Slovensku realizovať rakúsky model?

Musíme si počkať, ako dopadne skúmanie rakúskeho modelu v Eurostate. A tiež uvidíme, aké stimuly a mechanizmy vymyslí nová vláda pre súkromný sektor. A či si potom investičné spoločnosti povedia, že začnú stavať nájomné byty, budú ich spravovať alebo sa dohodnú s mestom či obcou, že by sa zapojili.

Čiže nejaká forma súkromno-verejného partnerstva?

Áno. Viem si predstaviť výstavbu nájomných bytov aj cez PPP projekty, ktoré celkom úspešne fungujú aj v susednom Rakúsku. Samozrejme, musia sa nastaviť transparentné a atraktívne podmienky, ktoré pritiahnu investorov, ktorí zafinancujú výstavbu, budú sa o bytový fond starať a štát im bude za to platiť. Možnosťou je aj vytvorenie centrálnej správcovskej spoločnosti, ktorá by sa starala o byty pre viacero obcí či celý kraj. Zmeniť sa však musí predovšetkým legislatíva v oblasti verejného obstarávania a tiež stavebný zákon.

Nájomné byty by sa vraj mohli stavať v obmedzenej miere pre niektoré skupiny záujemcov, ako sú učitelia či zdravotníci.

O takéto byty by bol určite záujem. Obce by takto dokázali pritiahnuť ľudí do regiónov. Alebo napríklad tak ako v Novom meste nad Váhom, kde dokázali výstavbou nájomných bytov prilákať investorov a zároveň ich pracovníkom poskytnúť výhodnejšie bývanie. Odliv obyvateľov z ekonomicky slabších regiónov by tak mohol byť menší.

Sú kapacity na výstavbu väčšieho množstva nájomných bytov?

Stačí sa pozrieť do Bratislavy, kde traja veľkí developeri stavajú nové biznis centrá. Tá výstavba je taká masívna, že už teraz majú problém, ako nájsť dostatočný počet ľudí na výstavbu v niektorých profesiách. Neviem si preto reálne predstaviť teraz stavať 25-tisíc bytov ročne.

Je nájomné bývanie stále vnímané ako bývanie pre sociálne slabších?

Bývanie je najväčšia položka z nákladov na život. Nájomné bývanie je forma podpory pre slabšie vrstvy, ale môžu to byť aj štartovacie byty pre začínajúcich mladých ľudí, ktorí momentálne bývajú u svojich rodičov a chceli by sa osamostatniť. Je to zároveň aj riešenie práve pre ľudí, ktorí si chcú nájsť prácu nielen vo svojom meste, v ktorom žijú, ale kdekoľvek na Slovensku. Možno by tak vedeli vycestovať za prácou do iných regiónov Slovenska a nájomné byty sa tak stali veľkým motivačným faktorom, čím by sa vo významnej miere podporila aj ekonomická mobilita obyvateľstva.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #nájomné byty #nová vláda