Slovensko má veľa policajtov a málo sestričiek

Pre štát pracuje zbytočne veľa slabo platených zamestnancov. Navyše tretina z nich pôjde o desať rokov do dôchodku. Pre vysoké ceny nehnuteľností je pre mladých ľudí neperspektívne pracovať na slabo platených pozíciách školských kuchárok, školníkov, sociálnych pracovníkov a zdravotných sestier. Bez razantného zvýšenia miezd môže byť pre štát o pár rokov problém poskytovať dnes bežné služby.

06.03.2020 13:01
debata (50)

"Chýbajú nám najmä zdravotné sestry a sociálni pracovníci, nízke mzdy majú učitelia a pracovníci v sociálnych službách,“ povedal riaditeľ Útvaru hodnoty za peniaze Štefan Kišš.

V revízii výdavkov verejnej správy našli štátni analytici priestor na ušetrenie stoviek miliónov eur. Práve tieto finančné zdroje majú byť použité na zaplatenie chýbajúcich ľudí.

"V štáte máme veľké rezervy v efektívnosti, napríklad aj v počte policajtov, ktorých máme asi o 20 percent viac oproti priemeru krajín Európskej únie. Veľa je aj vysokoškolských učiteľov, ktorých počet sa síce za posledných 10 rokov nezmenil, ale počet žiakov klesol o tretinu. Potenciálne úspory sme v revízii identifikovali na 765 miliónov eur,“ dodal Kišš.

Za posledné dva roky stúpli platy štátnych zamestnancov každý rok o 10 percent. Napriek tomu je najnižšia platová tarifa v štátnej správe na úrovni 572 eur v hrubom. To je osem eur pod súčasnou minimálnou mzdou, ktorá je 580 eur v hrubom. Zo zákona musia ľudia s tarifným platom pod minimálnou mzdou dostať odmeny vyrovnávajúce tohtoročnú minimálnu mzdu.

"Pre mladého človeka nie je veľmi perspektívne pracovať za minimálnu mzdu, ak sa chce osamostatniť od rodičov a založiť si vlastnú rodinu. Preto na slabšie platených pozíciách pracujú hlavne starší ľudia, ktorí vlastnia byty a nemusia si brať hypotéky. Lenže bez mladých ľudí nebude mať o pár rokov na niektorých pozíciách kto pracovať,“ uviedol ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Podľa štátnych analytikov bude treba do razantnejšieho zvyšovania slabo platených štátnych miest investovať 1,2 miliardy eur. Napríklad pre dosiahnutie európskeho priemeru je potrebné platy učiteľov každý rok dvíhať o 10 percent.

Zvyšovať by sa mali tiež počty a platy pracovníkov v sociálnych službách. Dnes sú ich mzdy na úrovni minimálnej mzdy. Revízia odporúča ich nárast o 8,5 percenta ročne do roku 2027,“ uviedla hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová.

Najväčšie problémy s nedostatkom personálu aktuálne pociťujú slovenské nemocnice. Napríklad v Nitre museli pre práceneschopnosť štyroch sestričiek dočasne úplne zastaviť starostlivosť o deti v inkubátoroch. Nedostatok personálu sa prejavuje aj dlhými čakacími dobami a aj pacienti s časenkami bežne čakajú na vyšetrenie hodiny. Podľa štátneho analytického útvaru Hodnota za peniaze je potrebné počty zdravotných sestier každý rok zvýšiť o 320 osôb.

"Súčasťou zvyšovania výdavkov musia byť aj reformy jednotlivých profesií. Domáce a zahraničné skúsenosti ukazujú, že bez nich sa lepšie výsledky nedostavia,“ dodal Kišš. Ako významný nástroj zvýšenia efektivity sa ukazujú optimalizačné audity v štátnych podnikoch a na ministerstvách. Napríklad audity Slovenského vodohospodárskeho podniku, Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Železníc Slovenskej republiky identifikovali úsporu na osobných výdavkoch v celkovej sume až 67 miliónov eur.

"Skúsenosti z predošlých auditov ukazujú aj potenciál úspor na ministerstvách vo výške 10 percent mzdových nákladov, čo by znamenalo nižšie náklady na úradníkov ministerstiev o 147 miliónov eur,“ priblížil Kišš.

Spájanie priestorov ministerstiev môže priniesť úsporu 44 miliónov eur. Úsporu ďalších 104 miliónov eur môže priniesť úspešná informatizácia štátnej správy, ktorá vďaka zjednodušeniu činnosti dokáže zrušiť až 5-tisíc štátnych úradníkov.

Až 400 miliónov eur môže Slovensko ušetriť spájaním samospráv do väčších celkov. Zároveň aj ich obyvatelia pocítia benefity v podobe lepšej údržby ciest a lepšej starostlivosti o seniorov. V obciach do 250 obyvateľov totiž polovica rozpočtu padne na činnosť úradov.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #verejné financie #štátni zamestnanci #Hodnota za peniaze