Koronavírus zatrasie aj domácimi cestovkami

"Len čo sa výskyt potvrdí vo väčšom meradle aj u nás, tak ľudia prestanú cestovať,“ obáva sa prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák. Na Slovensku zatiaľ nebol vírus potvrdený. Harbuľák dúfa, že to tak aj zostane.

04.03.2020 11:00
Koronavírus Foto: ,
debata

Ľudia sú už opatrnejší aj pri nákupe letnej dovolenky. A na trhu je už cítiť slabší záujem o letné dovolenky. Veľa o tom, aké bude dovolenkové leto, napovie už marec. Po tom, ako prípady postupne pribúdajú, sú ľudia oveľa opatrnejší pri plánovaní letnej dovolenky. Prepadákom môže byť Taliansko, ktoré je nateraz ložiskom nákazy v Európe.

„Minulý týždeň sa predaj zájazdov do Talianska znížil o viac než 35 percent,“ hovorí Tibor Bajaník z CK Fifo. Zopakovať by sa tak mohla situácia spred rokov, keď sa po bombových útokoch dostal do nemilosti Egypt.

Doteraz sa podľa Bajaníka obavy z epidémie výrazne pod záujem o cestovanie nepodpísali. „Počas celého januára a až do druhej polovice februára sme nezaznamenali žiadne výkyvy predaja, ktoré by mohli byť spôsobené existenciou koronavírusu,“ hovorí.

Cestovný ruch v roku 2019 rástol

Až 6,4 milióna turistov sa vlani ubytovalo na Slovensku. Ide o 15-percentný medziročný nárast. Domácich návštevníkov boli štyri milióny, ďalších 2,48 milióna ľudí prišlo zo zahraničia. Počet cudzincov tak medziročne stúpol takmer o desatinu.

Turizmu pomohli minulý rok aj rekreačné poukazy. V tomto roku sa podľa prezidenta Zväzu cestovného ruchu Mareka Harbuľáka prejavia naplno. Očakávať sa tak podľa neho dá ďalší nárast domáceho cestovného ruchu. A to už v prvej polovici tohto roka.

Aj napriek epidémii totiž Slováci cestujú, vysvetľuje Jana Varinská zo Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr. Veľmi však záleží na povahe toho-ktorého človeka. „Je viac skupín. Sú ľudia, ktorí cestujú stále. Je skupina, ktorá zvažuje a je skupina, ktorá sa bojí cestovať,“ povedala Varinská. Aj podľa nej je však predčasné záujem o dovolenky hodnotiť.

Viacero ľudí však radšej ruší svoje letenky a odkladá cestovanie na obdobie, keď bude situácia stabilná. „Koronavírus sa môže objaviť na Slovensku každou hodinou, takže ostať doma nerieši situáciu,“ hovorí Varinská. Vyvarovať sa podľa nej treba častiam krajín, ktoré "kompetentní uzavreli z dôvodu zabránenia šíreniu koronavírusu“. Radí vyberať si krajiny, ktoré sú v čase kúpy zájazdu ešte bezpečné.

Aký bude reálny dosah na zahraničné zájazdy sa však ukáže až v najbližších mesiacoch. "Treba počkať. To, ako sa situácia vyvinie, sa ešte nedá odhadnúť,“ hovorí Roman Berkeš zo Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr. Cestovnému ruchu bude trvať približne štyri roky, kým sa zotaví z koronavírusu, tvrdia zahraniční analytici.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #koronavírus