Baláž: Nová vláda bude musieť škrtiť výdavky

Koronavírus, recesia, sociálny balíček. Novú vládu čaká neľahká úloha zvrátiť našu ekonomiku z gréckej cesty, hovorí v rozhovore pre denník Pravda ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

02.03.2020 14:00
debata (168)
Slovensko je malá otvorená krajina, ktorej... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Vladimír Baláž Slovensko je malá otvorená krajina, ktorej ekonomika je závislá od zahraničného obchodu.

Dá sa čakať, že sa budú rušiť opatrenia zo sociálneho balíčka?

Sú opatrenia, ktoré majú nejaké ratio a relatívne veľa nestoja. Ako obedy a vlaky zadarmo. Tam môžeme diskutovať, nakoľko sú užitočné. Obedy zadarmo môžu byť aj cesta, ako naučiť deti princípom zdravej výživy. Nie je to len sociálne opatrenie. Vlaky zadarmo sú v podstate ekologické opatrenie. Z pohľadu emisií je totiž rozdiel, či ľudia idú autom, alebo autobusom. Tam by som ale uvažoval, či to zruším, alebo nie. Náklady na jazdu vlaku sú totiž rovnaké, či je plný, poloprázdny, alebo prázdny. No nie je to zásadná vec. Potom sú tu však opatrenia, ktoré nie sú rozumné a ich efekt na štátnu kasu je obrovský.

Aké?

Veľmi zlý dosah na verejné financie bude mať 13. dôchodok a nastavenie minimálnych dôchodkov na tretinu priemernej mzdy. Ako bude populácia starnúť, bude to stále viac zvyšovať tlak na rozpočet. No úprimne, ešte som nevidel politika, ktorý by zrušil alebo nejako obmedzil dôchodkové výhody. Dôchodcovia sú totiž najvernejšia skupina voličov. To si žiadny politik nedovolí, nech deklaruje akokoľvek.

Aké smerovanie očakávate od budúcej vlády?

Nedelil by som slovenské vlády na pravicové a ľavicové. Aj keď sa akokoľvek označujú. Netreba zabúdať, že Slovensko je malá otvorená krajina a naša ekonomika je totálne závislá od zahraničného obchodu. Takže tak ako sa vyvíja globálna ekonomika, tak sa vyvíja aj naša ekonomika. A nech sa nová vláda akokoľvek označí, bude musieť reagovať na svetovú situáciu.

Čo ju teda čaká?

Globálnu ekonomiku začína veľmi postihovať koronavírus. Ten už narušuje ekonomický život vo veľkých krajinách. Postupne sa to prenesie aj k nám. Minimálne v prvom polroku tak môžeme očakávať ďalšie spomalenie ekonomiky. Čiže nižší rast hrubého domáceho produktu, mierne môže klesnúť aj zamestnanosť. A tiež klesne výber daní. Predovšetkým na toto budú musieť reagovať ministri, ktorí vzídu z novej koalície.

Aké ďalšie ekonomické problémy zdedí nová vláda?

V krátkodobom horizonte je to okrem ekonomického cyklu, epidémie aj spomalenie čínskej ekonomiky. To sú veci mimo nás, s ktorými nevieme nič urobiť. Môžeme na ne len reagovať – a to buď úspornými opatreniami, alebo si môžeme ďalej požičiavať, až kým nás nezastaví výdavkový strop a dlhová brzda. Mimoriadne ma zaujala správa Európskej komisie o stave krajiny, kde trefne pomenovala, že Slovensko sa pustilo portugalskou cestou.

A to?

Portugalsko bolo ešte v 80. – 90. rokoch ekonomická hviezda Európy. Boli tam nízke dane, ale aj nízke príjmy. Húfne tam mierili investori a budovali montážne linky. No keď tam okolo roku 2000 dosiahla priemerná mzda tisíc eur, tak firmy odišli. Východná Európa bola totiž lacnejšia a Portugalsko im tak už nemalo čo ponúknuť. Teda žiadny výskum ani inovácie. Obávam sa, že sme sa vybrali tou istou cestou. Nedokázali sme naštartovať výskum a inovácie. A už to ani nedokážeme. Budeme tak veľmi radi, ak sa nám podarí ostať montážnou dielňou. Toto bude dôležitá úloha pre všetky budúce vlády.

Prečo?

Pretože ako bude výkon ekonomiky klesať, zníži sa aj výber daní. Na druhej strane budú rásť náklady na starnúcu populáciu. Začnú sa tak prudko otvárať nožnice medzi príjmami a výdavkami a môžeme skončiť ako v Grécku.

Dá sa teda čakať zvyšovanie daní?

Ak bude permanentne diera vo verejných financiách, vláda bude pravidelne dostávať demarše z Európskej komisie, že treba dačo robiť z rozpočtom. A ak bude nová vláda trvať na výdavkoch, tak buď bude musieť zvýšiť dane, alebo škrtnúť peniaze na opravu ciest či školstvo. Perpetuum mobile sa vymyslieť nedá.

Dodrží sa výdavkový strop?

Výdavkový strop je limit, ktorý hovorí, že nemôžete minúť viac ako určitý objem peňazí. Keď budete vyplácať stále viac a viac dôchodcov, a viac pôjde aj do zdravotníctva, budete musieť zákonite zobrať peniaze niekde inde. Je to, akoby ste mali deravú strechu, ale poviete si, že máte iné starosti, nech voda dnu tečie.

Budeme mať na budúci rok vyrovnaný rozpočet? Je to reálne?

Slovenský vyrovnaný rozpočet bude o dva roky a vždy bude o dva roky. To je niečo ako yeti alebo žena poručíka Colomba. Všetci o tom rozprávajú, ale nikto to nevidel. A aj tak to už nebude možné. Ak sa čokoľvek robí s dôchodkovým systémom je to mimoriadne nákladné. Proti tomu sú nejaké vlaky zadarmo či diaľničné známky nič. Len drobné. Ak zrátame náklady na 13. dôchodky a aj zdvihnutie najnižších dôchodkov, tak to bude možno 600 až 800 miliónov eur. A to len v prvom roku.

A potom?

Ako bude pribúdať dôchodcov, tak nám každý rok bude chýbať vyše miliardy eur. To sú už peniaze, za ktoré by sme mohli dostavať diaľnice alebo posunúť ekonomiku. Napriek tomu to žiadny politik nezruší. A bude tu aj pokušenie dávať dôchodcom 14. aj 15. dôchodok. Tak to bolo, mimochodom, pred krízou aj v Grécku. Preto hovorím, že ideme skratkou cez Portugalsko do Grécka.

© Autorské práva vyhradené

168 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #rozhovor #Vladimír Baláž