Koronavírus zatvára školy. V Číne sa učí on-line

Opatrenia na zastavenie šírenia koronavírusu na pevninskej Číne ovplyvnili aj bežný život jej obyvateľov. Minimálne tých školopovinných. V pondelok ráno sa pre 200 miliónov detí začal druhý polrok, no do školských lavíc sa nevrátili. Vyučovanie po novom prebieha on-line. Dôvodom je karanténa. Týka sa vyše polovice čínskej populácie - teda 1,4 miliardy obyvateľov. Tí majú zakázané opúšťať domovy a zhromažďovať sa, aj keď len v priestoroch školských zariadení.

20.02.2020 17:54
thajsko, koronavírus Foto:
Žiaci sa kvôli koronavírusu učia doma.
debata

Čínska vláda však rozhodla, že karanténa priebeh školského roka naruší len minimálne. S týmto cieľom prišla s dvomi riešeniami. Jedným je on-line cloudová vyučovacia platforma určená pre vyše 180 miliónov študentov stredných škôl. Čínske ministerstvo školstva zabezpečilo bezchybné fungovanie on-line vyučovania za pomoci najväčších mobilných operátorov v krajine – China Unicom, China Telecom, China Mobile a spoločností Huawei, Baidu a Alibaba. Naraz sa tak môže vzdelávať až 50¤000 študentov. Tí si môžu vybrať z 12 vyučovacích predmetov vrátane morálky a epidemiológie.

Najmenší školáci sa vzdelávajú prostredníctvom vyučovania vysielaného štátnou televíziou, ktorá šírenie vírusu pokladá do istej miery za výzvu. „Každá katastrofa môže slúžiť ako šoková terapia. Prebiehajúca vojna s vírusom je skvelou lekciou pre žiakov, ako aj praktickým tréningom pre dospelých,“ vyjadrila sa televízia. Do platformy je totiž zapojených aj 600 000 učiteľov, ktorí učebné materiály pravidelne aktualizujú.

Ak karanténa potrvá až do leta, študentov končiacich stredné školy čaká celonárodné jednodňové testovanie. A to by on-line systém, ktorý je bezpochyby míľnikom v experimentovaní so vzdelávaním za pomoci umelej inteligencie, zvládnuť nemusel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus