Slovenská koruna vznikla pred 27 rokmi. Skončila s príchodom eura

Oficiálnou menou na Slovensku sa pred 27 rokmi, 8. februára 1993, stala slovenská koruna (Sk), keď sa skončila platnosť dohody o menovej únii s Českou republikou. Po rozdelení spoločného štátu Čechov a Slovákov nahradila slovenská koruna vtedajšiu federálnu menu korunu československú (Kčs). V deň menovej odluky sa do obehu dostala aj prvá slovenská minca v nominálnej hodnote 10 korún.

08.02.2020 11:30
debata (11)
Slovenská dvadsaťkorunáčka Foto: NBS
Koruna, 20 korún Slovenská dvadsaťkorunáčka

Prechod na slovenskú korunu sa pred emisiou nových bankoviek dočasne riešil používaním okolkovaných československých bankoviek. Pôvodné československé bankovky boli označené kolkami so slovenským štátnym znakom, názvom Slovenskej republiky a príslušnou nominálnou hodnotou. Národná banka Slovenska (NBS) v spolupráci s komerčnými bankami okolkovala vtedy v priebehu januára a niekoľkých februárových dní viac ako 120 miliónov kusov bankoviek bývalej federálnej meny.

Slovenská koruna sa delila na 100 halierov. Základný rad slovenských obehových mincí tvorili mince s nominálnymi hodnotami 10, 20 a 50 halierov a 1, 2, 5 a 10 slovenských korún. Po 31. decembri 2003 sa 10-halierové a 20-halierové mince stiahli z obehu.

Prvá bankovka bola päťdesiatka

Prvá slovenská korunová bankovka v nominálnej hodnote 50 Sk sa do obehu dostala 29. augusta 1993. Do konca roka ju postupne nasledovali emisie ďalších štyroch druhov – 20 Sk, 100 Sk, 500 Sk a 1 000 Sk. Kompletná emisia sa uzatvorila v roku 1995 vydaním 200 Sk a 5 000 Sk bankoviek. Nasledujúce emisie priniesli len menšie úpravy grafiky aj farebnosti výzoru a na bankovkách pribudli nové ochranné prvky, ktoré zvyšovali ich bezpečnosť. Na prelome tisícročí národná banka vydala aj špeciálnu limitovanú edíciu pamätných bankoviek pri príležitosti príchodu roku 2000.

Posledná okolkovaná federálna bankovka v hodnote 500 Kčs prestala na našom území platiť 10. januára 1994 a jej výmena bola možná len do konca marca toho istého roku. Akékoľvek ďalšie výmeny okolkovaných československých bankoviek už neboli možné.

V deň menovej odluky 8. februára 1993 prevzala Národná banka Slovenska od bývalej Štátnej banky československej tiež systém určovania kurzu slovenskej koruny k voľne vymeniteľným menám. Išlo o päťzložkový menový kôš (USD, DEM, ATS, GBP, FRF) a systém denného fixovania kurzu. Kurz slovenskej koruny bol slovenskou centrálnou bankou určený ako pevný.

V lete nasledujúceho roku sa NBS napojila už len na menový kôš dvoch mien, v ktorom 60 % tvorila vtedajšia nemecká marka a 40 % americký dolár, čo percentuálne odrážalo menovú štruktúru realizovaného zahraničného obchodu SR.

Plávajúci kurz koruny

Slovenská centrálna banka zrušila naviazanie slovenskej meny na menový kôš 2. októbra 1998 a zaviedla plávajúci kurz koruny. NBS prestala garantovať fixný režim a kurz slovenskej koruny sa začal voľne odvíjať v závislosti od ponuky a dopytu na medzibankovom trhu.

Slovenská koruna zanikla niekoľko dní po vstupe Slovenska do eurozóny 16. januára 2009, keď sa skončilo obdobie jej duálneho obehu s eurom a výlučným zákonným hotovostným platidlom pri všetkých platbách na území Slovenskej republiky sa stali eurobankovky a euromince.

Informácie pochádzajú z www.nbs.sk a archívu agentúry SITA.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #slovenská koruna #československá koruna