Slováci dlhujú 320 miliónov za zelené energie, zrejme to zaplatí štát

Slovenskí spotrebitelia dlhujú energetickým distribučným spoločnostiam za zabezpečenie podpory výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a vysokoúčinných kombinovaných zdrojov elektrickej energie približne 320 miliónov eur.

18.12.2019 07:43
debata (32)

Za rok 2018 vzrástol tento dlh o necelých 180 miliónov eur a úhrada tejto sumy je možná zvýšením cien elektriny alebo jednorazovou úhradou zo štátneho rozpočtu do konca júla 2020. Vyplýva to z návrhu materiálu, ktorý predložilo na stredajšie rokovanie vlády Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

„Účelom vypracovania materiálu je uznanie neuhradených nákladov podľa zákona v troch spoločnostiach, ktoré sú prevádzkovatelia regionálnych distribučných sústav, a navrhuje úhradu neuhradených nákladov, ktoré neboli týmto spoločnostiam uhradené, a to prostredníctvom jednorazovej platby do 31. júla 2020,“ uviedlo MH v predkladacej správe k materiálu. Vyrovnaniu zvyšnej časti dlhu sa má vláda venovať počas budúceho roka.

Prevádzkovatelia regionálnych distribučných sústav zabezpečovali do konca minulého roka podporu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov energie a podporu výroby elektriny vysoko účinnou kombinovanou výrobou odberom elektriny za cenu elektriny na straty, doplatkom a prevzatím zodpovednosti za odchýlku.

Dlh vznikol ako rozdiel medzi plánovanými nákladmi na podporu doplatkom, zohľadnenými Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v tarife za prevádzkovanie systému (TPS) a skutočnými nákladmi na podporu doplatkom, ako aj medzi plánovanými a skutočnými výnosmi z TPS. Dlžnú sumu za rok 2018 potvrdil audit spoločností a záväzok uznal aj ÚRSO.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #OZE #zelené energie #klimatická kríza