Francúzsku hrozí kolaps, vo štvrtok vypukne generálny štrajk

Štvrtkový plánovaný generálny štrajk vo Francúzsku by mohol ochromiť celú krajinu. Na neobmedzenú dobu chcú prerušiť prácu zamestnanci parížskeho dopravného podniku RATP, železníc, dopravcov v kamiónovej doprave aj v leteckej spoločnosti Air France.

04.12.2019 12:21
Francúzsko, protest žlté vesty, paríž, Eiffelovka Foto: ,
Žlté vesty sú symbolom francúzskych protestov v poslednom období. Očakáva sa, že sa zúčastnia protestov počas generálneho štrajku.
debata (11)

Svoje sily spojilo niekoľko odborových zväzov pre chystanú a mimoriadne nepopulárnu dôchodkovú reforme. Regionálna železničná doprava by mohla byť narušená už od stredajšieho večera, uviedla agentúra DPA.

Hlavným dôvodom generálneho štrajku je najdôležitejšie sociálna reforma, ktorú chce do konca svojho funkčného obdobia v roku 2022 uskutočniť prezident Emmanuel Macrona. Nový systém má byť zavedený od roku 2025 a má ukončiť roztrieštenosť jednotlivých dôchodkových systémov pre určité profesijné skupiny. Zamestnancom okrem toho hrozí, že budú musieť pracovať do neskoršieho veku.

Napríklad odborom parížskeho dopravného podniku RATP prekáža, že pracovníci mestskej hromadnej dopravy vo francúzskej metropole by po reforme penzií prišli o rôzne výhody, napríklad o predčasný odchod do dôchodku. Železničiari chcú tiež protestovať pre straty niektorých výhod a ukončenie špeciálneho režimu pracovníkov na železnici.

Celému Francúzsku tak hrozí na „čierny štvrtok“ dopravný chaos. Nevyjde zhruba 90 percent všetkých rýchlovlakov TGV, oznámil vopred štátny železničný dopravca SNCF. Podobná situácia sa očakáva v regionálnej železničnej doprave, ktorá by mohla byť narušená už od stredajšieho večera. Na webových stránkach SNFC nie je možné zakúpiť cestovné lístky pre obdobie od štvrtkového rána do nedele.

Takisto pasažieri leteckých spoločností by sa mali pripraviť na značné komplikácie. Zrušených bude zhruba 20 percent letov, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na francúzsky úrad civilného letectva.

Štrajky majú obzvlášť ťažko doľahnúť na Paríž. Uzavreté zostanú niektoré linky metra. Parížska policajná prefektúra nariadila zatvorenie obchodov a reštaurácií pozdĺž trasy plánovaných protestných sprievodov a počíta aj s výtržnosťami.

Štrajkovať majú tiež zamestnanci nemocníc, policajti a hasiči. Zapoja sa tiež školy alebo smetiari. Očakáva sa, že v celom Francúzsku budú otvorené len štyri školy z desiatich, uviedla agentúra DPA.

Demonštrácií, ktoré budú generálny štrajk sprevádzať, sa chcú zúčastniť tiež stúpenci protestného hnutia „žlté vesty“. Vláda sa podľa francúzskych médií obáva, že vo štvrtok a predovšetkým v sobotu by mohli radikálni prívrženci hnutia vyvolať násilné výtržnosti. Hnutie protestujúce proti politike francúzskej vlády a prezidentovi Macronovi spôsobuje rozruch v uliciach francúzskych miest už viac ako rok.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Emmanuel Macron #generálny štrajk