Spor o ceny elektriny, regulátor hovorí o lobovaní

Väčšina dodávateľov energií ešte čaká na januárové ceny, ale jednému regulátor odklepol nové ceny ešte na jeseň. Stalo sa tak podľa pôvodnej vyhlášky. Tú regulátor neskôr upravil, čo vyvolalo spor. Dodávateľ Magna Energia dostal od regulátora výzvu na prehodnotenie schválených cien.

30.11.2019 15:18
debata (6)

„Podľa úradu máme vo vzorci prehodnotiť tri premenné. Jednu smerom nadol, dve máme zvýšiť,“ hovorí portfólio manažér spoločnosti Martin Semrič. Výsledkom tak podľa neho bude ďalšie zvýšenie cien pre domácnosti a malé podniky.

Za zdražovaním vidí Semrič rigidný prístup Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Ten totiž nedovolí dodávateľom pristupovať ku svojim zákazníkom flexibilne. „Naša spoločnosť sa rozhodla zákazníkom do ceny nezahrnúť náklady na odchýlku, pretože im dokážeme ponúknuť dodávku elektriny aj bez tejto položky. ÚRSO však tvrdí, že túto sumu klientom musíme účtovať,“ hovorí Semrič.

Regulátor nesúhlasí. „To je nezmysel, ktorý tvrdí tento dodávateľ, pričom úrad takéto tvrdenia považuje za účelovú lobistickú snahu zasahovať do rozhodovania nezávislého orgánu,“ povedal hovorca ÚRSO Radoslav Igaz. Opak je podľa neho pravdou. „Úrad tlačí dôslednou regulačnou politikou dodávateľov elektriny do maximálne optimálnych cien elektriny pre slovenské domácnosti, o čom svedčí aj fakt, že podľa údajov Eurostatu majú slovenské domácnosti jednu z najnižších cien elektriny v EÚ,“ hovorí Igaz.

Regulačný úrad tvrdí, že výzvu musel zaslať, keďže vydané cenové rozhodnutie nespĺňalo novoprijatú a už aj platnú vyhlášku v oblasti pomeru vysokej a nízkej tarify. Rozpor bol len pri spoločnosti Magna Energia. Výsledkom je však ďalšie zdraženie. V pôvodnom cenovom návrhu totiž zostala miera ziskovosti z tohto roka, regulátor ju však káže zvýšiť, tvrdí Semrič. A to o 97 centov na megawatthodinu elektriny.

Pre svojich klientov chce preto spoločnosť dať zľavu, dodal. V časoch skokového rastu elektriny na burze a čoskoro aj na faktúrach radí spoločnosť Magna Energia svojim klientom zvážiť výber neregulovanej tarify. Využiť ju môžu domácnosti s inteligentnými meračmi. „Ľudia s variabilnou tarifikáciou dokážu k spotrebe elektriny pristupovať racionálnejšie. To nám umožňuje pre nich nakúpiť elektrinu výhodnejšie,“ hovorí Semrič. Priemerne im tak môže firma ponúknuť o päť percent nižšie ceny ako odberateľom z regulovaného segmentu, dodáva.

Spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP) svoj návrh podľa hovorcu spoločnosti Ondreja Šebestu vypočítal už v súlade s novou legislatívou. Cenové konanie stále prebieha a SPP ho preto nekomentuje. „ÚRSO pri stanovení cien za dodávku plynu vychádza z priemernej ceny plynu na burze v Nemecku, ktorá je v sledovanom období mierne vyššia,“ hovorí Šebesta. Preto existuje mierny tlak na úpravu regulovaných cien za dodávku plynu na Slovensku od budúceho roka, dodáva. Cenové konanie stále prebieha aj k návrhu spoločnosti Východoslovenská energetika. Preto podľa jej hovorkyne Kataríny Šulíkovej je predčasné vyjadrovať sa k dosahom na odberateľov. Rovnaká je aj situácia v spoločnosti Západoslovenská energetika.

Riaditeľ predaja spoločnosti Slovakia Energy Jiří Koudela vidí za prehodnotením cien konkurenta Magna Energia priskoré schválenie návrhu. Regulačný úrad totiž novú vyhlášku vydal len v polovici októbra. A práve tá zavádza povinnosť, aby koeficient pre stanovenie ceny vo vysokej tarife bol výrazne vyšší ako koeficient pre stanovenie ceny v nízkej tarife.

„Zámer regulátora bol teda ten, aby boli pri dvojtarifných sadzbách stanovené nižšie ceny v nízkej tarife oproti cenám vo vysokej tarife a zákazníci využívajúci tieto sadzby boli motivovaní využívať elektrinu viac v dobe platnosti nízkej tarify,“ hovorí Koudela. Teda aby využívali skôr časy nižšieho zaťaženia elektrickej siete, vysvetľuje. Výsledkom podľa Koudelu však nemusí byť zákonite rast cien. „Vzhľadom na to, že regulačný vzorec je nastavený tak, že stanovuje maximálnu cenu pre vážený priemer cien vo všetkých sadzbách a tarifách, neznamená táto požiadavka v konečnom dôsledku zvýšenie cien pre odberateľov,“ hovorí.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #elektrina