Príspevok na elektrinu dostane od štátu 76 firiem

Finančnú kompenzáciu pre energeticky náročné podniky získa tento rok 76 spoločností. Podniky si prerozdelia celkovo 40 miliónov eur.

11.11.2019 08:00
debata (17)

Ide o podniky z odvetví železiarstvo, oceliarstvo, metalurgia neželezných kovov, výroba cementu, chemický priemysel, výroba celulózy/papiera, drevársky priemysel, ale aj podniky zaoberajúce sa recykláciou materiálov. Výška kompenzácie pre jednotlivé podniky závisí od reálnej spotreby elektrickej energie, pričom najvyšší príspevok vo výške 12 miliónov eur získa spoločnosť U.S. Steel Košice. Štátnu kompenzáciu získajú aj spoločnosti Slovnaft, Mondi SCP Ružomberok, Železiarne Podbrezová, CRH Slovensko, Bekaert Slovakia, Považská cementáreň, Johns Manville Slovakia, Bekaert Hlohovec a Metsa Tissue Slovakia.

„Z pohľadu ceny elektriny pre domácnosti patrí Slovensko k najlacnejším krajinám EÚ. Pri priemysle je to inak, pretože na rozdiel od Nemecka vláda odmieta, aby sa na dotácie za zelenú elektrinu skladali občania v cenách elektriny. Na druhej strane sa náš priemysel dostal do horšej pozície oproti zahraničnej konkurencii. Preto sme presadili historicky prvé kompenzácie,“ uviedol pre agentúru SITA minister hospodárstva Peter Žiga.

Minister verí, že kompenzáciami sa zvýši konkurencieschop­nosť firiem, keďže získajú časť poplatkov, ktorými prispievajú na podporu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov. Poskytnutie kompenzácie je súlade s európskymi pravidlami štátnej pomoci pre energeticky náročné podniky a po súhlase Európskej komisie. „Podniky teda neurčovalo a nenavrhovalo ministerstvo, ale ide o transparentnú a nediskriminačnú podporu pre všetkých žiadateľov, ktorí splnili podmienky na poskytnutie,“ zdôraznil minister hospodárstva.

Ministerstvo hospodárstva SR vyhlásilo výzvu 25. júna a podniky mali priestor predkladať žiadosti do konca augusta. Okrem toho, že museli patriť do podporovaného odvetvia, museli preukázať, že najmenej 50 % z celkovej hrubej pridanej hodnoty podniku je tvorených v činnostiach podporovaných odvetví. Taktiež podmienkou bola aj spotreba elektriny najmenej vo výške jednej gigawatthodiny elektriny v predchádzajúcom roku. „Vláda a ministerstvo hospodárstva plní prísľub, že napríklad košickým železiarňam aktívne pomôže preklenúť zložité ekonomické obdobie, hoci ich skutočný problém je dovoz lacnej ocele z krajín mimo EÚ,“ uzavrel šéf rezortu hospodárstva.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #elektrina