Na účty farmárov prišli peniaze za sucho v roku 2017

Farmári poškodení suchom z roku 2017 už majú v týchto dňoch na účtoch finančnú podporu, čo im uľahčí štart do ďalšieho roka. Informovala o tom Helena Patasiová, predsedníčka Agrárnej komory Slovenska (AKS).

04.10.2019 14:12
debata (1)

Pripomenula, že 213 poľnohospodárov malo v roku 2017 pre extrémne sucho výpadok príjmu na úrode až do úrovne 70 % v celkovej výške 34,6 milióna eur.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR na základe odborných stanovísk SHMÚ, ako aj na základe nariadenia EÚ uznalo škodu a finančnú pomoc vo výške 17 miliónov eur. Najvyššie škody sa zaznamenali v okresoch Trnava, Bratislava-vidiek, Galanta, Dunajská Streda, Nitra, Nové Zámky, Senica.

„Na konci roka 2017 ostali títo poľnohospodári bez úrody, a teda bez očakávaného príjmu. Naopak, ostali im neuhradené mzdy, odvody, poplatky za prenájom pôdy, faktúry za osivá, hnojivá a iné nevyhnutné tovary a služby,“ podčiarkla Patasiová.

Uviedla, že mnohí zo suchom postihnutých poľnohospodárov podľa nej zvažovali ukončenie podnikania v poľnohospodár­stve, predaj alebo zatvorenie podniku.

Suchom postihnutí farmári podľa jej informácií zamestnávajú viac ako 3000 ľudí, a preto si vážia pomoc vlády Slovenskej republiky. „Počas viac ako ročného rokovania a intenzívnej mediálnej komunikácie tejto témy nebolo nutné organizovať žiadne protestné zhromaždenie, ani iné nátlakové akcie. Poľnohospodári sa mohli venovať svojej práci v maštaliach a na poliach,“ dodala predsedníčka AKS.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #sucho #farmári