Škandál vo vodárňach v podobe zlatého padáka

Komunálne vodárne čelia škandálu so zlatým padákom pre jedného z manažérov. Zdá sa, že kráľovské odstupné, ktoré dostal bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Infra Services, dcérskej firmy Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), Milan Hutkai bude musieť vrátiť.

26.08.2019 20:00
debata (10)

Miroslav Dragun, petržalsky miestny poslanec po pondelkovom výbore akcionárov BVS informoval, že žiadajú predstavenstvo BVS, aby sa čo najskôr obrátilo na predstavenstvo Infra Services so žiadosťou o zrušenie uznesenia, ktoré malo vraj zvýšiť odstupné z piatich na 12 platov.

Zástupca 26 minoritných akcionárov žiada, ak bude túto žiadosť Infra Services ignorovať, aby BVS podala žalobu či realizovala iné právne kroky na zrušenie zvýšených siedmich platov.

„Akceptovali sme, že generálny riaditeľ mal manažérsku zmluvu, kde mal päť mesačných platov ako odstupné. Odstupné vo výške 12 platov však považujeme za nevhodné,“ podotkol Dragun.

Hutkai však obvinenia odmieta a tvrdí, že medializované informácie o tom, že mu na jar predstavenstvo schválilo zvýšenie odstupného z piatich na 12 platov, sú účelové lži. Vyhlásenia a medializované informácie vníma ako účelové, pretože sa podľa neho dejú v čase, keď sa uchádza o určité funkcie a niektorým to prekáža.

„Prečo táto vec nevyšla týždeň po mojom odstúpení z funkcie šéfa Infra Services? Medializované informácie o výške odstupného sú lži. Budem sa brániť aj súdnou cestou. Výška môjho odstupného sa zďaleka nepribližuje 150 000 eurám,“ povedal Hutkai. Ako tvrdí, túto sumu si niekto vymyslel, aby to dobre vyzeralo. Deklaruje, že odstupné vo výške 150 000 eur od žiadnej firmy nedostal.

„V mojom odstupnom bolo, mimochodom, z veľkej časti zahrnuté preplatenie nevyčerpanej dovolenky,“ podotkol. Celkovú sumu odstupného ale spresňovať nechcel.

Dragun v pondelok takisto upozornil na to, že Hutkai odchádzal zo spoločnosti dobrovoľne a na vlastnú žiadosť. Následne v Infra Services pôsobil ďalších päť mesiacov ako poradca predstavenstva.

Hutkai však odmieta, aby tomu niekto dával prívlastok „amorálne“, pretože z takýchto funkcií sa podľa jeho slov odchádza tak, že sa odovzdáva agenda.

„Tú som odovzdával dva mesiace. Mal som však vážne zdravotné problémy, bol som hospitalizovaný a šesť týždňov práceneschopný. Niektoré veci som tak nedokázal odovzdať hneď a bola dohoda, že sa obdobie môjho poradenstva predĺži,“ vysvetlil. Ako podotkol, požiadali ho o to aj obaja akcionári Infra Services. „Poradenstvo bolo za primeranú odmenu, žiadne riaditeľské platy,“ deklaruje Hutkai.

BVS však reagujú na žiadosť skupiny 26 malých akcionárov a chcú vymeniť členov predstavenstva jej dcérskej firmy Infra Services. Vodárne vo svojom stanovisku uvádzajú, že považujú poskytnutie odmeny pre bývalého generálneho riaditeľa Infra Services v medializovanej výške za nehospodárne.

„Rozhodnutie o odmene bolo v kompetencii predstavenstva Infra Services, ktoré tak urobilo na základe návrhu zástupcu minoritného akcionára spoločnosti Hedin,“ uviedli vodárne.

Predstavenstvo BVS teda po ukončení konania na Protimonopolnom úrade SR, ktoré aktuálne bráni výkonu akcionárskych práv, pristúpi k výmene členov predstavenstva v spoločnosti Infra Services.

„Malí akcionári budú požadovať od vedenia BVS účasť svojho nominanta v budúcom predstavenstve Infra Services, keďže podľa ich názoru sa práve ukázalo, že pokiaľ sedia v predstavenstve len nominanti Bratislavy a menšinového akcionára, tak sa vždy nájdu nejaké kauzy a prešľapy,“ dodal Dragun.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavská vodárenská spoločnosť