Nová podpora na chov dobytka i pestovanie ľanu

Slovenskí farmári môžu od pondelka žiadať o Zelenú naftu 2019. Žiadosti začala prijímať Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA), ktorá uvádza, že je možné žiadosť podať aj elektronicky. O naftu môžu požiadať len oprávnení žiadatelia, ktorí si vytvorili konto na štátnom DataCentre. Oznámil to generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch.

20.08.2019 09:00
debata (6)

„Dňom 19. augusta začíname prijímať žiadosti o tzv. zelenú naftu. Požiadať o túto štátnu podporu môžu do 20. septembra tí oprávnení žiadatelia, ktorí si aktivovali používateľské konto na štátnom DataCentre, keďže proces je plne elektronizovaný. Doteraz si ho vytvorilo vyše 3 000 subjektov,“ spresnil Kožuch. „Zelená nafta“ je podľa Kožucha prvá systémová štátna podpora v agrosektore v histórii Slovenska, ktorá bude na 100 % realizovaná elektronicky.

Oprávnení žiadatelia budú môcť z tohto systémového opatrenia získať celkovo 30 miliónov eur na podporu špeciálnej a špecializovanej rastlinnej a živočíšnej prvovýroby. V živočíšnej výrobe je podľa Kožucha podpora zameraná na chov hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec, kôz, koní, ale aj hydiny. V rastlinnej výrobe ide predovšetkým o vybrané druhy ovocia, zeleniny, strukovín, okopanín, ale napríklad aj o zemiaky či cukrovú repu. Nechýbajú ani olejniny ako mak či ľan. Podporené bude tiež pestovanie chmeľu, viniča či liečivých rastlín.

zväčšiť
Zelená nafta, podpora 2, tabulka

Elektronizáciu procesu žiadostí o Zelenú naftu 2019, vôbec prvú plne elektronizovanú štátnu pomoc v agrosektore, umožnila podľa Kožucha spolupráca s Úradom podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu a využitie jeho systému ITMS.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka už v apríli zadefinovalo plodiny a hospodárske zvieratá, ktoré podporí systémovým opatrením projektu Zelená nafta. Priniesť má vyššiu efektívnosť rastlinnej a živočíšnej výroby a tiež zvýšenie konkurencieschop­nosti slovenských farmárov. Pre spotrebiteľov agrorezort očakáva viac dostupných bezpečných slovenských potravín na pultoch.

zväčšiť
Zelená nafta, podpora 1, tabulka

Účelom štátnej pomoci je teda podporenie podnikov pôsobiacich v sektore poľnohospodárskej prvovýroby so sídlom výrobnej prevádzky v Slovenskej republike. Získať budú môcť dotáciu vo výške časti spotrebnej dane zo spotrebovaných minerálnych olejov, čo má poľnohospodárom vykompenzovať časť vynaložených nákladov na spotrebu nafty.

"Chceme, aby sme mali na pultoch slovenské strukoviny, ovocie, zeleninu a mäso. Zelenú naftu preto rozdelíme aktívnym farmárom, ktorí pestujú, chovajú, a teda pomáhajú zvyšovať našu potravinovú sebestačnosť. Sledujeme tým tiež udržanie prvovýroby na Slovensku, zníženie dovozu kľúčových komodít, a tým aj zníženie salda zahraničného obchodu. Pomôžeme konkurencieschop­nosti našich producentov potravín a tiež očakávame vyšší podiel domácich potravín na pultoch obchodov,“ povedala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Výška štátnej pomoci bude vypočítaná ako súčin maximálnej spotreby motorovej nafty, vypočítanej ako výmera podporovanej plodiny v hektároch (ha) alebo počet kusov podporovanej kategórie hospodárskych zvierat, vynásobené stanoveným normatívom spotreby motorovej nafty na jeden ha konkrétnej plodiny alebo jedného kusa vybranej kategórie hospodárskych zvierat a maximálnej výšky kompenzácie sadzby spotrebnej dane.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #Poľnohospodárska platobná agentúra #zelená nafta