Štát netlačí na zrušenie klietkového chovu, majú to zobrať do rúk zákazníci

Obmedzenie chovu hospodárskych zvierat v klietkach môžu svojim výberom ovplyvniť spotrebitelia, jeho zákaz by však mohol zvýšiť ceny a ovplyvniť sebestačnosť. Tvrdí to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. To sa podľa vyjadrení svojho tlačového odboru zmenám takýmto smerom nebráni, ale zatiaľ ich ani neplánuje.

23.06.2019 09:47
vajíčko, vajíčka, vajcia Foto:
Ilustračné foto.
debata (16)

Spotrebitelia zatiaľ podľa rezortu na obmedzenie klietkového chovu netlačia. Ako príklad uvádza chov hydiny: „Podľa našich informácií len jedenásť percent slovenských spotrebiteľov preferuje vajcia z podstielkového chovu. Spôsobuje to možno aj fakt, že cena vajec z podstielkového chovu býva často oveľa vyššia,“ konštatuje rezort. Upozorňuje tiež na kontamináciu vajec a vysokú mortalitu nosníc z podstielkové­ho chovu.

Ministerstvo tiež varuje, že výmena technológie je časovo a priestorovo náročná a predstavuje pre chovateľov náklady navyše. V tejto súvislosti, že chovatelia hydiny len nedávno prešli z obyčajných klietok na obohatené. „Pre agrorezort je dôležité zachovať kvalitnú a bezpečnú produkciu slovenských produktov dostupných pre slovenského spotrebiteľa a zároveň udržať vyhovujúce štandardy chovu hospodárskych zvierat. Práve na to sa zameriavame aj pri výkone kontrol,“ uviedlo ministerstvo pre TASR.

Zákaz klietkového chovu v EÚ podľa stránky kampane „Koniec doby klietkovej“ v súčasnosti žiada viac než milión Európanov. Podľa aktivistov predstavujú klietky najnevyhovujúcejší systém chovu z hľadiska zdravia a pohody zvierat. „Zvieratám neumožňuje realizovať prakticky žiadne prirodzené správanie vrátane pohybu či zmeny polohy, hľadania potravy, osobnej hygieny, hniezdenia či starostlivosti o mláďatá a okrem psychického a fyzického utrpenia napomáha zraneniam a šíreniu ochorení,“ uvádzajú.

Aktivisti, podobne ako ministerstvo, argumentujú chovom nosníc. „Od roku 2012, keď v EÚ začal platiť zákaz holých klietok pre nosnice, sa vo väčšine krajín presadili humánnejšie neklietkové chovy v halách a chovy s voľným výbehom a v súčasnosti tvoria vajcia z neklietkových systémov takmer 50 percent produkcie EÚ,“ vysvetľuje koordinátorka kampane na Slovensku Silvia Čaňová. Priznáva však, že Slovensko zaostáva. „Väčšina sliepok sa stále chová v takzvaných obohatených klietkach a neklietkové vajcia u nás tvoria menej ako 20 percent z celkovej produkcie,“ priblížila.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #klietkový chov sliepok