USA rýchlo rastú aj bez dohody s Čínou, znie z Bieleho domu

Ekonomika Spojených štátov v tomto roku dosiahne trojpercentný rast aj bez uzavretia obchodnej dohody s Čínou. V rozhovore s televíziou CNBC to uviedol hlavný ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow.

12.06.2019 07:35
debata (23)

V tohtoročnom prvom štvrťroku sa rast hrubého domáceho produktu (HDP) Spojených štátov zrýchlil na 3,1 percenta z 2,2 percenta v závere minulého roka.

„Ekonomika Spojených štátov je veľmi silná,“ povedal Kudlow. Upozornil pritom, že nedávnym údajom o májovom spomalení tvorby pracovných miest v USA neprikladá veľkú váhu.

Americké ministerstvo práce v piatok uviedlo, že ekonomika USA v máji vytvorila len 75 000 pracovných miest, zatiaľ čo analytici očakávali, že vznikne 185 000 pracovných miest. „Nevenoval by som veľkú pozornosť údajom o pracovných miestach za jeden mesiac. Je tu rad ďalších dôkazov (silnej ekonomiky),“ uviedol Kudlow.

Poradca Bieleho domu tiež vyjadril nádej, že americký prezident Donald Trump a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching sa koncom tohto mesiaca stretnú na summite skupiny krajín G20 a že obe strany obnovia obchodné rozhovory.

Spojené štáty a Čína, teda dve najväčšie ekonomiky sveta, proti sebe vedú obchodnú vojnu, v rámci ktorej na seba vzájomne vyrubujú cla. Trump v pondelok pohrozil okamžitým zavedením ciel na ďalší čínsky tovar v prípade, že by sa s ním čínsky prezident na summite G20 nestretol.

Čína zatiaľ nepotvrdila, či sa stretnutie uskutoční. V utorok však pohrozila tvrdou reakciou v prípade, že Spojené štáty budú eskalovať obchodné napätie medzi oboma krajinami.

„Čína nechce viesť obchodné vojnu, ale nemá strach v obchodnej vojne bojovať,“ uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničia. „Ak chcú Spojené štáty eskalovať obchodné trenice, budeme postupovať rázne a bojovať až do konca,“ dodal.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna