Volkswagen vyplatí 13. plat podľa Dankovho zákona

Zamestnanci Volkswagen Slovakia (VW SK) dostanú na začiatku júna 13. plat vyplatený podľa nových zákonných podmienok. Benefit, ktorý vypláca automobilka na základe dohody v kolektívnej zmluve už takmer tri desaťročia, im príde na účty v tomto roku o mesiac skôr a vyšší o vyše 100 eur.

31.05.2019 11:17
debata

Finančné výhody pre zamestnancov prináša aj nedávna zákonná úprava, ktorá sa týka oslobodenia trinásteho platu od daní a odvodov. Trinásty plat je od tohto roku do výšky 500 eur oslobodený od odvodu do zdravotného poistenia a dane z príjmov fyzických osôb na strane zamestnanca. Podmienkou je, aby ho zamestnávateľ vyplatil v zúčtovaní mzdy za mesiac máj (na účet teda bude pripísaný začiatkom júna), jeho výška bola minimálne 500 eur a pracovný pomer zamestnanca trval nepretržite aspoň dva roky.

Po dohode s odborovou organizáciou Moderné odbory Volkswagen pristúpil VW SK k vyplateniu 13. platu, tzv. dovolenkovej odmeny, o mesiac skôr, aby mohla byť uplatnená nová zákonná úprava. To znamená, že zamestnancom, ktorých pracovný pomer trvá nepretržite aspoň 2 roky, a ktorým bude vyplatená dovolenková odmena vo výške 500 eur a viac, stúpne výška vyplatenej dovolenkovej odmeny o 111,20 eura v čistom.

Podľa hovorkyne Lucie Kovarovič Makayovej výška 13. platu tvorí 60 % až 65 % priemerného mesačného zárobku zamestnanca v závislosti od dĺžky pracovného pomeru vo VW SK. Dlhoročne je vo VW SK v kolektívnej zmluve dohodnutý aj 14. plat, tzv. vianočná odmena, vyplácaná na konci roka až do výšky 100 % v závislosti od počtu odpracovaných rokov. Súčasťou odmeňovania zamestnancov je aj odmena za hospodársky výsledok, ktorá za minulý rok dosiahla priemernú výšku 1630 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #trinásty plat