Britom aj Talianom agentúry potvrdili rating, ale výhľady sú negatívne

Veľká Británia a Taliansko potvrdili svoje ratingy u renomovaných agentúr. Tie sú však opatrné, výhľady zostávajú negatívne.

28.04.2019 14:53
debata (1)

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch ponecháva dlhodobý emisný rating Veľkej Británie v procese revízie s možnosťou jeho zníženia. V súčasnosti má krajina od agentúry dlhodobý emisný rating na stupni AA. Dohoda medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou o odložení odchodu krajiny z EÚ do 31. októbra 2019 redukuje, ale neeliminuje riziko brexitu bez dohody, uviedla agentúra.

Brexit bez dohody by podľa agentúry Fitch viedol k podstatnému zhoršeniu perspektívy britskej ekonomiky a obchodu, prinajmenšom z krátkodobého hľadiska. Rozsah zhoršenia je veľmi neistý, hoci by ho mohli zmierniť bilaterálne a multilaterálne opatrenia britskej vlády.

„Podľa nášho názoru by brexit bez dohody zároveň krátkodobo viedol k horším vzťahom medzi Britániou a EÚ. To by pravdepodobne sťažilo dosahovanie pokroku v rokovaniach o budúcich obchodných a ekonomických vzťahoch,“ dodala agentúra.

Ratingová agentúra S&P Global Ratings potvrdila Veľkej Británii rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov v zahraničnej a domácej mene na úrovni AA/A-1+, ale ponecháva mu negatívny výhľad. Negatívny výhľad odzrkadľuje riziko pretrvávania slabosti ekonomiky a zhoršenia vládnych financií, ak export britských tovarov a služieb stratí prístup na kľúčové európske trhy.

Taliansko profituje z dôveryhodnosti

Medzinárodná ratingová agentúra S&P Global Ratings potvrdila rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov Talianska v zahraničnej a domácej mene na úrovni BBB/A-2 s negatívnym výhľadom. „Hoci terajšie ekonomické a fiškálne nastavenie smeruje verejný dlh nahor, naďalej sme presvedčení, že Taliansko profituje z dôveryhodnosti, ktorá podporuje jeho rating,“ uviedla agentúra.

K prednostiam krajiny patrí bohatá a diverzifikovaná ekonomika, podpora členstva v eurozóne zo strany verejnosti, vysoké úspory súkromného sektora a zmluvné záväzky dodržiavať Pakt stability a rastu Európskej únie. Agentúra odhaduje, že v tomto roku talianska ekonomika reálne posilní iba o 0,1 percenta. S&P zároveň prognózuje, že hospodársky rast krajiny sa v roku 2020 zotaví, ale iba na úroveň zhruba 0,6 percenta.

Rozpočtový deficit Talianska v tomto roku bude podľa agentúry na úrovni 2,6 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), hoci vláda plánuje schodok vo výške 2,4 % HDP. Do roku 2022 sa schodok rozpočtu Talianska podľa S&P trochu zníži, a to na 2,4 percenta HDP, ale verejný dlh mierne stúpne, a to do roku 2022 na úroveň 132,7 percenta HDP.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rating #Fitch #Veľká Británia #S&P