Kvalita života v mestách? Vedie Viedeň, Bratislava je pred Varšavou

Mestom s najvyššou kvalitou života je už desiaty rok za sebou Viedeň. Vyplýva to z najnovšieho rebríčka konzultačnej spoločnosti Mercer, ktorý zahŕňa 231 miest.

13.03.2019 11:23
debata (16)

Bratislava skončila na 80. mieste. Praha si v rebríčku udržala 69. priečku. Dosiahla najlepšie umiestnenie zo sledovaných miest višegrádskej štvorky. Budapešť je na 76. mieste a Varšava je v rebríčku na 82. pozícii.

Druhé miesto v rebríčku obsadil švajčiarsky Zürich, zatiaľ čo o tretiu priečku sa delia novozélandský Auckland, nemecký Mníchov a kanadský Vancouver. Šiesty je Düsseldorf, siedmy Frankfurt, ôsma Kodaň, deviata Ženeva a svetovú desiatku uzatvára Bazilej.

Na poslednom mieste v rebríčku opäť skončila iracká metropola Bagdad, a to napriek zlepšeniu podmienok v oblasti bezpečnosti a zdravotných služieb.

Mercer pri zostavovaní rebríčka vychádza z množstva kritérií – hodnotí napríklad politickú stabilitu, mieru osobnej slobody, úroveň zdravotnej starostlivosti, kriminalitu, možnosti rekreácie alebo kvalitu dopravy v danej lokalite.

Spoločnosť vo svojej správe upozornila, že mnoho miest v strednej a východnej Európe zažíva v poslednom desaťročí zlepšovanie situácie v oblasti osobnej bezpečnosti. V niektorých západoeurópskych mestách, napríklad v Paríži, Madride či Aténach, sa naopak osobná bezpečnosť zhoršila v dôsledku teroristických útokov alebo pre vnútorné nestability, prípadne kombinácie oboch týchto faktorov.

Najbezpečnejším mestom sveta je podľa firmy Luxemburg nasledovaný Helsinkami, Bazilejom, Bernom a Zürichom. Najmenej bezpečným mestom sveta je sýrsky Damask.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #mestá